Για την ακρίβεια, πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι οι θηλυκοί έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους αρσενικούς να τρώνε ανεξέλεγκτα, γεγονός το οποίο αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως η βιολογία παίζει ρόλο στις διατροφικές διαταραχές.
Η έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, είναι η πρώτη που τεκμηριώνει διαφορές μεταξύ των φύλων στα ποσοστά της πολυφαγίας στα ζώα και οι ερευνητές ισχυρίζονται πως κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους.
Η επιρρέπεια στην πολυφαγία ορίσθηκε ως η τάση των ζώων να καταναλώνουν την μεγαλύτερη ποσότητα ζαχαρόπαστας, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, η αυξημένη επιρρέπεια των θηλυκών αρουραίων προς την πολυφαγία σχετίζεται με την διαμόρφωση του φυσικού συστήματος επιβράβευσης που έχουν στον εγκέφαλό τους ή με τον βαθμό που κάποιος αρέσκεται και αναζητά την επιβράβευση.
Οι μηχανισμοί αυτοί είναι κοινοί σε ανθρώπους και ζώα.
Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα τα ζώα για να διαπιστώσουν εάν ο εγκέφαλος των θηλυκών είναι πιο ευαίσθητος σε ερεθίσματα που διεγείρουν τα κέντρα της επιβράβευσης, όπως τα τρόφιμα με πολλά λίπη και αλάτι.