Πιθανή μετάδοση του Η7Ν9 από άνθρωπο σε άνθρωπο

 
Τουλάχιστον το 50% των ασθενών που προσβλήθηκαν από το νέο τύπο Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών στην Κίνα δεν είχαν έρθει σε επαφή με πουλερικά, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εγείροντας περαιτέρω τα ερωτήματα για το αν ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.


Οι εμπειρογνώμονες που φοβούνται τη διάδοση του ιού Η7Ν9 στις γειτονικές χώρες της Κίνας ζητούν την ενίσχυση των μέτρων παρακολούθησης.

Ομάδα επιδημιολόγων και ειδικών του ΠΟΥ έφθασε στην Κίνα για να μελετήσει την εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών και την πιθανή μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο, δήλωσε ο Μάικ Ο΄Λίρι, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα, τονίζοντας ότι κινέζοι και διεθνείς εμπειρογνώμονες υποψιάζονται ότι είναι πιθανή η μετάδοση του Η7Ν9 από άνθρωπο σε άνθρωπο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

Η διεθνής ομάδα θα μείνει μια εβδομάδα στην Κίνα για να ταξιδέψει στις περιοχές όπου αναφέρθηκαν οι λοιμώξεις, να μεταβεί σε αγορές ζωντανών ζώων, να επισκεφθεί νοσοκομεία στη Σανγκάη και το Πεκίνο και να κάνει συστάσεις στην κυβέρνηση, είπε ο Ο΄Λίρι.

Οι εμπειρογνώμονες θα επικεντρωθούν σε τρεις συστάδες λοιμώξεων στην ανατολική Κίνα, μεταξύ τους ένας 87χρονος πατέρας στην Σανγκάη που πέθανε από τον ιό Η7Ν9 και οι δύο γιοι του που νοσηλεύτηκαν με οξεία πνευμονία, από τις επιπλοκές της οποίας κατέληξε ο ένας.

Αξιωματούχοι είπαν ότι οι αναλύσεις που έγιναν στους γιους, στις αρχές Απριλίου, αποδείχτηκαν αρνητικές στον ιό Η7Ν9, αλλά εμπειρογνώμονες επανεξετάζουν τα τρία κρούσματα για πιθανή μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Δεν είναι σπάνιο με τη μετάδοση του ιού από το ζώο στον άνθρωπο να υπάρχουν και σπάνια κρούσματα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο θεωρητικά είναι πιθανή, αλλά εξαιρετικά σπάνια», είπε ο Φενγκ Ζιτζιάν, επικεφαλής του κέντρου ελέγχου της νόσου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Η Κίνα έχει αναφέρει 87 επιβεβαιωμένα κρούσματα, μεταξύ των οποίων 17 θάνατοι μέχρι χθες, εκ των οποίων οι 11 στην Σανγκάη. Ωστόσο παραμένει ασαφές το πώς προσβλήθηκαν οι ασθενείς αυτοί από τη νόσο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα περισσότερα από τα κρούσματα καταγράφηκαν στη Σανγκάη και στις γειτονικές επαρχίες Ανχούι, Γιανγκσού και Τσετζιάνγκ.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ είπε ότι τα τεκμήρια δείχνουν ότι τα πουλερικά είναι φορείς μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο, ωστόσο εμπειρογνώμονες δεν έχουν επιβεβαιώσει μια «ισχυρή σχέση».

Ο Ο΄Λίρι είπε ότι ερευνητές εξέτασαν 80.000 πτηνά για την γρίπη, αλλά μόλις 40% αποδείχτηκαν θετικά και κανένα από αυτά δεν ήταν άρρωστο. «Αυτό δεν είναι σύνηθες που δεν βρίσκουμε άρρωστα πτηνά», είπε.

Οι κινέζοι εμπειρογνώμονες δεν βρήκαν αποδείξεις για απευθείας μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στον άνθρωπο, μετέδωσε το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει την απαγόρευση πωλήσεων άγριων πτηνών στις αγορές ζώων και έχει δώσει εντολή στα ζωολογικά πάρκα να αποτρέπεται η στενή επαφή ανθρώπων και ζώων.

Έκθεση που είχε διεξαχθεί νωρίτερα για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας Caixin, ανέφερε ότι μικροβιολόγοι είχαν διαπιστώσει πιθανή μετάλλαξη του ιού από άγρια πτηνά που είχαν αποδημήσει από τη Νότια Κορέα και ήρθαν σε επαφή με πουλερικά και πάπιες στην ανατολική Κίνα.

Ο πτηνοτροφικός τομέας στην Κίνα καταγράφει απώλειες τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων γιουάν (1,6 δισεκατομμύριο δολάρια) τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη νέα γρίπη, είπε κινέζος αξιωματούχος του πτηνοτροφικού τομέα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *