Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα διήρκεσε 5 χρόνια και αξιολόγησε 263 παιδιά ηλικίας 6 με 11 ετών και τι επίπτωση είχε η υπνική άπνοια στην εμφάνιση διαταραχών ελλειματικής προσοχής.
Στα παιδιά με περιστατικά υπνικής άπνοιας ο κίνδυνος να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς ήταν 4 – 5 φορές πέντε φορές υψηλότερος. Παιδιά που υπέφεραν με έντονη υπνική άπνοια, ο κίνδυνος ήταν 6 φορές μεγαλύτερος να παρουσιάζουν προβλήματα όπως υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα διάσπασης προσοχής και επικοινωνίας.
Η υπνική άπνοια είναι διαδεδομένη σε περίπου 2% ανάμεσα στα υγιή παιδιά σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.
Υπνική άπνοια στα παιδιά αυτής της ηλικίας συνήθως οφείλεται σε υπερμεγέθεις αμυγδαλές . Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά μάλιστα βιώνουν, επίσης, έντονο ροχαλητό.
Κι ενώ συνήθως η παιδική υπνική άπνοια υποχωρεί κατά την εφηβεία δεν θα πρέπει να αγνοείται από τους γονείς που καλό είναι να ζητούν την συμβουλή του γιατρού τους και να αναζητούν τις πιθανές θεραπείες.
Πηγή: healthpress.gr