Η εφαρμογή φέρει την ονομασία «Uckeck» και παρουσιάστηκε στο συνεδρίου TED, στο Λος Άντζελες. Για τον έλεγχο των ανθρώπινων απεκκρίσεων χρησιμοποιείται η κάμερα του κινητού και μέσω αυτής πραγματοποιούνται 25 διαφορετικές εξετάσεις.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα αυτόματης διάγνωσης ασθενειών, κάτι που θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Δημιουργός της εφαρμογής Myshkin Ingawale. «Ήθελα να δώσω την ευκαιρία στους χρήστες έξυπνων συσκευών να πάρουν την ιατρική στα χέρια τους» δήλωσε.
Η εφαρμογή επιτρέπει την εξέταση της παρουσίας στοιχείων όπως η γλυκόζη, οι πρωτεΐνες και άλλων στα ούρα. Τα αποτελέσματα δίνουν τη δυνατότητα διάγνωσης διαβήτη, μόλυνσης ουροποιητικού, καρκίνου, καθώς επίσης και προβλημάτων του ήπατος.
Η διαδικασία είναι απλή. Οι χρήστες πρέπει να συλλέξουν τα ούρα τους και να βουτήξουν σε αυτά μια δοκιμαστική ταινία. Στη συνέχεια, η ταινία τοποθετείται σε μια ειδική επιφάνεια, η οποία παρέχεται με την εφαρμογή. Η κάμερα του κινητού φωτογραφίζει την ταινία και η εφαρμογή στη συνέχεια την αναλύει.
Το Uckeck θα ξεκινήσει να διατίθεται στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple, στα τέλη Μαρτίου στην τιμή των 15,2 ευρώ. Μαζί της θα πωλούνται πέντε δοκιμαστικές ταινίες και η ειδική επιφάνεια, στην οποία τοποθετούνται αυτές για να φωτογραφηθούν από την κάμερα του κινητού. Όπως είπε ο Ingawale, σύντομα η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για λογισμικό Android.
Εκτός από ιδιώτες, η εφαρμογή θα παραχωρηθεί και στο νοσοκομείο King Edward Memorial Hospital, στη Βομβάη της Ινδίας. Εκεί, θα εξεταστεί και η ακρίβεια των αποτελεσμάτων της εφαρμογής.
«Εάν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις στη Βομβάη, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε κινητές μονάδες υγείας. Αντί να επενδύουν 10.000 δολάρια για την αγορά ιατρικών συσκευών, οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο» τονίζει ο δημιουργός της πρωτότυπης εφαρμογής.