Μάλιστα, στους ερευνητές αυτούς απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης παρουσίασης στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης, που διεξήχθη πρόσφατα στην Κομοτηνή.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές του παραπάνω Ινστιτούτου ζήτησαν από 15 εθελοντές να ξαπλώσουν ανάσκελα σε μια δεξαμενή με νερό, θερμοκρασίας 42 βαθμών Κελσίου.
Όταν η θερμοκρασία βαθιά στον πυρήνα του σώματος των εθελοντών (δίπλα στην καρδιά) αυξήθηκε κατά μισό βαθμό Κελσίου, οι ερευνητές τους ζήτησαν να σηκωθούν όρθιοι, όπως θα σηκώνονταν από ένα κρεβάτι. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν τρεις από τους 15 εθελοντές να λιποθυμήσουν, αφότου σηκώθηκαν.
Σε όλη τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές κατέγραφαν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος των εθελοντών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν προδιάθεση για λιποθυμία, αφού το νευρικό και το καρδιαγγειακό τους σύστημα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, όταν αυξάνονται οι ανάγκες για παροχή αίματος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν την αρχή για τη δημιουργία προγνωστικών τεστ, τα οποία θα μπορούν να διαγνώσουν, αν κάποιος έχει προδιάθεση για λιποθυμία.
Η μελέτη αυτή έγινε από το Εργαστήριο Μελέτης της Λειτουργικής Αρχιτεκτονικής του Ανθρώπου στο Περιβάλλον του, με υπεύθυνους τον Δρσ. Ανδρέα Φλουρή και τον Δρα. Andres Carrillo.
«Μέχρι τη δημιουργία και δημοσίευση των προαναφερομένων προγνωστικών τεστ, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η λιποθυμία μπορεί να έχει προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, βουητό στα αυτιά, ζαλάδα, εφίδρωση, ξαφνικό χασμουρητό και προβλήματα στην όραση όπως μείωση της αίσθησης του φωτός», επισημαίνουν οι δύο ερευνητές.
Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε να σηκωνόμαστε απότομα όρθιοι, κυρίως όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη, ενώ τα άτομα που λιποθυμούν συχνά πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημεία και να ξαπλώνουν, αν είναι δυνατό με τα πόδια σε ψηλότερο σημείο από ότι το κεφάλι, αποτρέποντας έτσι τη λιποθυμία.
Η λιποθυμία
Η λιποθυμία, αναφέρουν οι δύο ερευνητές, ή άλλως συγκοπή είναι η ξαφνική και προσωρινή απώλεια των αισθήσεων, που συμβαίνει συνήθως, όταν υπάρχει πτώση της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η συνεχής παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.
Τις πιο πολλές φορές, η λιποθυμία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και μετά επανακτούμε τις αισθήσεις μας, χωρίς να χρειαστούμε ιδιαίτερη βοήθεια.
Επίσης, υπάρχουν φορές που μπορεί να μην λιποθυμήσουμε πλήρως, αλλά να φτάσουμε πολύ κοντά στη λιποθυμία και να αισθανθούμε μείωση του επιπέδου συνείδησης και αισθήσεων, αλλά χωρίς την πλήρη απώλειά τους.
Είναι γνωστό ότι η λιποθυμία κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο αποτελεί. Μάλιστα, είναι τόσο συχνό φαινόμενο, που περίπου το 2%-3% των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και το 6% των εισαγωγών στα νοσοκομεία σχετίζονται με συμπτώματα λιποθυμίας. Επίσης, υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους θα λιποθυμήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
Αντίθετα με αυτό που νομίζει ο περισσότερος κόσμος, η συντριπτική πλειοψηφία των λιποθυμιών δεν σχετίζονται με τη λειτουργία της καρδιάς ή με καρδιακές παθήσεις, επισημαίνουν οι δύο ερευνητές.
Οι περισσότερες λιποθυμίες οφείλονται σε αγγειοκινητικά προβλήματα, δηλαδή στην αδυναμία του σώματος να μετακινήσει το αίμα από τα πόδια στον εγκέφαλο, σημειώνουν και συμπληρώνουν πως αυτό μπορεί να οφείλεται σε αφυδάτωση, διαβήτη, ή σε παρενέργειες φαρμάκων, αλλά πιο συχνά συμβαίνει όταν το σώμα υποβάλλεται σε κάποια σχετικά δύσκολη δοκιμασία (π.χ. ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολύ έντονος πόνος, ζεστό ντους). Η πλέον συνηθισμένη κατάσταση δε, η οποία οδηγεί συχνά σε λιποθυμία είναι η ζέστη.