Ο λόγος που συμβαίνει αυτό σχετίζεται με τον τρόπο που «μεγαλώνουν» αναφέρουν οι ερευνητές.
Ενώ στις συμβατικές καλλιέργειες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα, τα τρόφιμα που καλλιεργούνται βιολογικά πρέπει να «φροντίζουν μόνα τους τον εαυτό τους», με αποτέλεσμα να παράγονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις οι ωφέλιμες ουσίες.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Public Library of Science ONE, όταν «κάνουμε λιγότερο εύκολη τη ζωή των τροφίμων, αυτό μπορεί να βελτιώσει την ποιότητά τους».
Οι επιστήμονες συνέκριναν ντομάτες που καλλιεργήθηκαν με συμβατικές μεθόδους και άλλες που ακολουθούσαν τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, σε φάρμες της Βραζιλίας, οι οποίες βρίσκονταν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου η μία από την άλλη, με αποτέλεσμα να μοιράζονται παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Συλλέχθηκαν δειγματοληπτικά ντομάτες από 30 διαφορετικά φυτά από κάθε φάρμα.
Εκείνες που είχαν καλλιεργηθεί με βιολογικές μεθόδους, ήταν 40% μικρότερες σε μέγεθος από τις υπόλοιπες.
Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C ήταν μέχρι και 57% μεγαλύτερη, ενώ οι ώριμες ντομάτες περιείχαν πάνω από το διπλάσιο της ποσότητας των φαινολικών ενώσεων.
Οι φαινόλες των φυτών, όπως τα φλαβονοειδή, είναι υπεύθυνες για τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες πολλών φρούτων και λαχανικών.
Περιέχουν αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών όπως καρδιακές ασθένειες, καρκίνος και άνοια.
Το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, καθώς επίσης και με τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Οι βιολογικές φάρμες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη είχαν χρησιμοποιήσει ως λιπάσματα μόνο κοπριά και φυτικά κομπόστ και καθόλου φυτοφάρμακα.