Την πρωτοβουλία για την έναρξη της συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο πήρε η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ιρλανδία, η οποία κάλεσε εκτάκτως για την Τετάρτη τους αρμόδιους υπουργούς των χωρών της Ένωσης, μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία, σε μια προσπάθεια να καταρτιστεί σχέδιο δράσης, που θα συζητηθεί στις 25 Φεβρουαρίου.
Η ανησυχία των καταναλωτών είναι διάχυτη, καθώς εντοπίζονται ελλείψεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου των τροφίμων. Επίσης, το δαιδαλώδες δίκτυο εφοδιασμού πρώτων υλών, με εμπλοκή πολυεθνικών εταιρειών, μεσαζόντων και σφαγείων δεν μπορεί να ελέγχει επαρκώς, ενώ εξετάζεται και η ενδεχόμενη εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος.
Από πλευράς του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Υγεία, Τόνιο Μποργκ υποβαθμίζεται το θέμα του κινδύνου της δημόσιας υγείας, με την επιμειξία του αλογίσιου κρέατος μέσα στο βοδινό.
Υπερτονίζεται, από την άλλη ότι αποτελεί θέμα ετικέτας που άπτεται της προέλευσης και της ποιότητας και του περιεχομένου του προϊόντος, αλλά αφορά και τη σύνθεση σε πρώτες ύλες.
Εξάλλου, αν δεν προκύψει επιβεβαιωμένος υγειονομικός κίνδυνος σε εθνικό επίπεδο, οι κοινοτικές Αρχές έχουν περιορισμένη δικαιοδοσία να παρέμβουν.
Η υπηρεσία ελέγχου τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας έσυρε πρώτη το χορό εντατικών ελέγχων σε προϊόντα κοτόπουλου και χοιρινού. Θα ελεγχθεί, λοιπόν, το φαγητό σε σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές και ένοπλες δυνάμεις.
Αντίστοιχα, οι Αρχές στην Ιρλανδία ζήτησαν από όλα τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος να προχωρήσουν σε νέες εξετάσεις DNA, ώστε να καθησυχαστούν οι καταναλωτές.
Ως χώρα προέλευσης αλλοιωμένου κρέατος φωτογραφίζεται η Πολωνία, η οποία, ωστόσο, όπως και η Ρουμανία, αρνούνται τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, περίπου 3,7 τόνοι ύποπτων γευμάτων που περιείχαν μοσχαρίσιο κρέας με DNA αλόγου κατέληξαν στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.