Τι αλλάζει μέσα στη χρονιά και όλα φαίνονται πιο εύκολα την άνοιξη και το καλοκαίρι; Πως θα μπορέσουμε να παραμείνουμε «καλά» και κατά τη διάρκεια του χειμώνα ακόμη και τις πιο «σκοτεινές» ημέρες και τι σχέση έχει τελοσπάντων η διατροφή με όλα τα παραπάνω;
Σκεφτείτε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού που μας «ανεβάζουν» και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας: Η ηλιοφάνεια, οι υψηλές θερμοκρασίες που μας «σπρώχνουν» πιο συχνά έξω, αυξάνοντας τις παρέες και τη φυσική δραστηριότητά μας και υποδεικνύοντας μας πιο εύκολα πότε το παρακάνουμε με την ποσότητα του φαγητού, ενώ ακόμη και οι επιλογές τροφίμων αλλάζουνε αφού τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού γίνονται εξίσου ελκυστικά με τη σοκολάτα του χειμώνα!
Πώς μπορούμε λοιπόν να κρατήσουμε την ενέργειά μας στα ύψη ακόμη και τις «σκοτεινές» ημέρες του χειμώνα που συνεχίζονται και ταυτόχρονα να φροντίσουμε το σώμα μας και την υγεία μας;
Κάντε τα πάντα για να αποφύγετε να αρρωστήσετε. Μπορεί η άδεια ασθενείας να αποτελεί αφορμή για να μείνετε στο σπίτι, όχι όμως και για να ξεκουραστείτε. Πάρτε τα μέτρα σας λοιπόν και βάλτε στη διατροφή σας όλα τα απαραίτητα τρόφιμα που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, δίνοντας έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, τα ψάρια, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά. Eντάξτε την κίνηση σε συνήθειες της καθημερινής σας ρουτίνας και δώστε ιδιαίτερη βάση στην υγιεινή στους χώρους όπου συναναστρέφεστε πολλά άτομα.
Εκμεταλλευτείτε «τη φωτεινή πλευρά της ζωής» και όχι μόνο. Η έκθεσή μας στο φως του ήλιου κατά τους χειμερινούς μήνες έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στην ψυχολογία όσο και στην υγεία του σώματός μας.
Μια πρωινή βόλτα στον ήλιο όπως δείχνουν οι έρευνες μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας και παράλληλα, να συμβάλλει στην ημερήσια παραγωγή βιταμίνης D, καθώς το 80-90% αυτής παράγεται κάτω από το δέρμα μας όταν εκτεθούμε στην ηλιακή ακτινοβολία.
Η βιταμίνη της ηλιοφάνειας, όπως αλλιώς ονομάζεται, συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από την τροφή και την εναπόθεσή του στα οστά μας. Παράλληλα, συνδέεται και με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και εμπλουτισμένα προϊόντα.
Ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, λοιπόν, που όπως φαίνεται παρουσιάζεται ανεπάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό, είναι πολύ πιθανό να κρίνεται απαραίτητη και η λήψη κάποιου συμπληρώματος βιταμίνης D, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, οι έγκυες καθώς και αυτές που θηλάζουν, οι μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, οι χορτοφάγοι, καθώς και οι ηλικιωμένοι διότι η ικανότητα σύνθεσης βιταμίνης D μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας.
Μπείτε σε πρόγραμμα! Μήπως πρέπει επιτέλους να πάρετε απόφαση πως η άνοιξη και το καλοκαίρι δεν είναι η κατάλληλη εποχή του χρόνου που θα ασκήστε συστηματικά; Εφόσον το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να κάνετε ελεύθερες δραστηριότητες που σας κρατούν σε φόρμα και σας φτιάχνουν τη διάθεση, βάλτε συστηματικά το χορό, το γυμναστήριο, το pilates ή κάποια πολεμική τέχνη μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες… που έτσι κι αλλιώς ο καιρός δε διευκολύνει τις μετακινήσεις και τις βόλτες.
Άλλωστε έρευνες δείχνουν πως ο μέσος όρος συστηματικής άσκησης ετησίως είναι 3-4 μήνες… εκμεταλλευτείτε τους λοιπόν.
Πηγή: nutrimed.gr