Η λευκοπλακία και ο καρκίνος του στόματος εμφανίζονται 6-8 φορές πιο συχνά σε καπνιστές σε σχέση με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ η αυξημένη αυτή συχνότητα έχει σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων και τα χρόνια που καπνίζει κάποιος
Παρέμβαση
Του Γιώργου Χ. Λάσκαρη Στοματολόγου, ιατρού – οδοντιάτρου, αναπληρωτή καθηγητή Στοματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέπτη καθηγητή Πανεπιστημίου Λονδίνου, προέδρου Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας.
Eχει υπολογιστεί ότι πάνω από χίλιες αρρώστιες εμφανίζονται στο στόμα. Με τη διάγνωση και τη θεραπεία των νόσων του στόματος ασχολείται ο στοματολόγος, μια ειδικότητα που δεν είναι γνωστή στον κόσμο αλλά ούτε και στον ιατρικό χώρο.
Οι πιο συχνές ομάδες νόσων του στόματος είναι: βλάβες που προκαλούνται από τα δόντια ή τις οδοντοστοιχίες, κληρονομικές αρρώστιες, δυσπλασίες, νοσήματα των ούλων, νοσήματα των γνάθων, κύστεις, προκαρκινικές βλάβες, καρκίνος, καλοήθεις όγκοι, αλλεργίες, νοσήματα των σιαλογόνων αδένων, λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, νοσήματα του δέρματος, νοσήματα του νευρικού συστήματος και της ψυχικής σφαίρας, AIDS, νοσήματα του αίματος, νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, ρευματικές νόσοι, και πολλά άλλα συστηματικά νοσήματα.
Μερικές από τις αρρώστιες αυτές είναι αθώες, άλλες απειλούν τη ζωή, όλες ωστόσο δημιουργούν προβλήματα τόσο στον άρρωστο όσο και στον ιατρό που πρέπει να βγάλει σωστή διάγνωση και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Ο ασθενής εξάλλου θα πρέπει να είναι ενήμερος και ικανός να αναγνωρίζει κάποιες αλλαγές που γίνονται στο στόμα και να αναζητά έγκαιρα τη γνώμη του στοματολόγου.
Πρώιμα σημάδια των νόσων του στόματος είναι: πόνος, ξαφνική κινητικότητα δοντιών, αιμορραγία, κάψιμο στη γλώσσα, άσπρη, κόκκινη, μελανή κηλίδα ή πλάκα, φυσαλίδα που έχει υγρό, πληγή που δεν κλείνει, δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση, διόγκωση στους λεμφαδένες του λαιμού, όγκος που προεξέχει, αλλαγή στη σύσταση (π.χ. σκληρία), όταν η οδοντοστοιχία ξαφνικά ενοχλεί, κακοσμία ή ξηροστομία.
Προδιαθεσικοί παράγοντες
Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένες αρρώστιες του στόματος εμφανίζονται πιο συχνά όταν υπάρχουν ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν: η λευκοπλακία, που είναι προκαρκινική βλάβη, η ερυθροπλακία, ο καρκίνος, η νικοτινική στοματίτιδα.
Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, χαλασμένα δόντια που τραυματίζουν, οδοντοστοιχίες που τραυματίζουν, η κακή στοματική υγιεινή.
Η λευκοπλακία, για παράδειγμα, και ο καρκίνος του στόματος εμφανίζονται 6-8 φορές πιο συχνά σε καπνιστές σε σχέση με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ. Η αυξημένη αυτή συχνότητα έχει σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων και τα χρόνια που καπνίζει κάποιος.
Αρχικά σημάδια του καρκίνου του στόματος είναι: λευκή ή κόκκινη πλάκα ή συνδυασμός και των δύο, μικρή πληγή που δεν κλείνει, προεξοχή (μικρός όγκος). Προσοχή: Στην αρχή δεν πονάει.Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να θεραπευτεί υπό δύο προϋποθέσεις. Με έγκαιρη διάγνωση και με σωστή θεραπεία.
Ενα άλλο θέμα που έχει εσφαλμένως εκτιμηθεί είναι οι μολύνσεις του στόματος, οι οποίες ωστόσο είναι σπάνιες λόγω του ότι το στόμα διαθέτει ένα θαυμάσιο σύστημα άμυνας.
Πρακτικές συμβουλές για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των νόσων του στόματος: καλή στοματική υγιεινή, αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος, όχι υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες, συμβουλή του ειδικού στοματολόγου μόλις διαπιστωθεί κάτι το μη φυσιολογικό στο στόμα, έστω και αν η βλάβη δεν πονάει ή φαίνεται αθώα, αποφυγή εμπειρικών θεραπειών που μας δίνει κάποιος γνωστός ή φαρμακοποιός ή ακόμα και γιατρός ειδικότητας που δεν έχει σχέση με το στόμα.
Η ακριβής και γρήγορη διάγνωση αποτελεί προϋπόθεση και εγγύηση για σωστή θεραπεία και πρόγνωση, προφυλάσσει δε τον ασθενή από περιπέτειες της υγείας του και άσκοπη οικονομική και ψυχική επιβάρυνση.
Η υγεία του στόματος είναι ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει και μπορούμε να το διαφυλάξουμε με ευθύνη ατομική και του ιατρού, γιατί το στόμα είναι ένα κόσμημα του ανθρώπινου σώματος αφού σχετίζεται με τις πιο ωραίες απολαύσεις της ζωής: τη γεύση, τον έρωτα, τις διάφορες εκφράσεις αγάπης, την ομιλία και την κοινωνική παρουσία.
Για ειδικούς και μη
Ενα μοναδικό βιβλίο για τις στοματικές παθήσεις
Ενα μοναδικό βιβλίο-οδηγό για τις παθήσεις του στόματος με τίτλο «Κλινική Στοματολογία: Διάγνωση – Θεραπεία» συνέγραψε ο καθηγητής Γιώργος Λάσκαρης. Το έργο απευθύνεται σε ειδικούς και μη. Περιλαμβάνει 1.003 εικόνες, οι οποίες συνοδεύονται από λιτό κείμενο.
Ο συγγραφέας είναι διεθνούς φήμης κλινικός στοματολόγος, με μεγάλη κλινική εμπειρία και γνώση, οι οποίες αποτυπώνονται με εντυπωσιακό τρόπο στο σύγγραμμά του.
Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο βιβλίο στο είδος του και στην τρίτη του έκδοση είναι πλήρως αναθεωρημένο και διευρυμένο με όλα τα νοσήματα του στόματος.
Το βιβλίο έχει τέσσερις αλλεπάλληλες εκδόσεις στην αγγλική γλώσσα. Εχει μεταφραστεί σε επτά συνολικά γλώσσες και χρησιμοποιείται ως βιβλίο αναφοράς στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Η τρίτη έκδοση στα ελληνικά είναι το καταστάλαγμα της πολύχρονης αφοσίωσης και της σύνθετης πείρας του συγγραφέα στη Στοματολογία.
Εχει γραφεί εξ ολοκλήρου από την αρχή, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες επιστημονικές και εκδοτικές απαιτήσεις.