Συγκεκριμένα, γυναίκες των οποίων οι μητέρες ή οι αδερφές είχαν εμμηνόπαυση στην ηλικία των 45 ετών είχαν περίπου 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να τους συμβεί το ίδιο.
Γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε σχετικά μεγάλη ηλικία-54 ετών ή μεγαλύτερη-είχαν επίσης εξαπλάσιες πιθανότητες να τους συμβεί το ίδιο που συνέβη στη μητέρα τους και διπλάσιες σε σχέση με την αδερφή τους.
Ωστόσο, η ηλικία της εμμηνόπαυσης δεν είναι εντελώς κληρονομική, ανακάλυψαν οι ερευνητές, καθώς σημαντικό ποσοστό της επίσης εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η Danielle Morris, από το Ινστιτούτο για την έρευνα στον καρκίνο, της Βρετανίας, δήλωσε ότι τα γονίδια επηρεάζουν σημαντικά την ηλικία εμμηνόπαυσης αλλά επίσης ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής, και πολλές γυναίκες μπορούν να επηρεάσουν την ηλικία εμμηνόπαυσης με τη συμπεριφορά τους.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ορισμένες πλευρές του περιβάλλοντος μιας γυναίκας επηρεάζουν άμεσα την ηλικία της εμμηνόπαυσης, εξηγεί η Morris. Για παράδειγμα γυναίκες που καπνίζουν τείνουν να εισέρχονται στην εμμηνόπαυση περίπου 1 έως 2 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις πρώην ή τις μη καπνίστριες. Γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ, επίσης εισέρχονται νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, δήλωσε.
Η ηλικία εμμηνόπαυσης είναι αναγκαίος παράγοντας γονιμότητας, σημειώνει η Morris στο περιοδικό ‘Menopause’, καθώς η πιθανότητα σύλληψης σε μια γυναίκα σταματά περίπου 10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Προηγούμενες έρευνες, επίσης ανακάλυψαν ότι γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση σχετικά αργά στη ζωή τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η Morris συνέκρινε γυναίκες που είχαν κάποιου βαθμού συγγένεια, με το σκεπτικό ότι διαφορετικοί συγγενείς θα μοιράζονται διαφορετικές ποσότητες γονιδίων και περιβάλλοντος.
Για παράδειγμα, αν μονοζυγώτες δίδυμες έχουν περισσότερο παρόμοιες ηλικίες εμμηνόπαυσης σε σχέση με μη μονοζυγώτες τότε αυτό υποδεικνύει ότι τα γονίδια είναι σημαντικά επειδή οι μονοζυγώτες έχουν περισσότερα γονίδια κοινά σε σχέση με τις μη μονοζυγώτες.
Παρομοίως, αν αδερφές έχουν περισσότερο παρόμοιες ηλικίες εμμηνόπαυσης από τις μητέρες και τις κόρες, τότε υποδεικνύει ότι το περιβάλλον είναι σημαντικό επειδή οι αδερφές έχουν το ίδιο ποσοστό γονιδίων κοινό, όπως και οι μητέρες με τις κόρες αλλά οι αδερφές έχουν την τάση για περισσότερο παρόμοιο τρόπο ζωής σε σχέση με τις μητέρες και τις κόρες.
Η έρευνα περιέλαβε 2.060 γυναίκες μεταξύ 31 και 90 ετών.
Και η πρόωρη και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση φάνηκε να είναι οικογενειακή υπόθεση, ανακάλυψαν ερευνητές, όπως και η εμμηνόπαυση στη φυσιολογική ηλικία. Συγκεκριμένα, γυναίκες των οποίων οι αδερφές και οι μητέρες είχαν εμμηνόπαυση σε κάποια ηλικία είχαν 2 έως 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ίδια κατάσταση.
Πηγή: iatronet