Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την προστασία της υγείας τους θα πρέπει να λάβουν όσοι ταξιδέψουν κατά την εορταστική περίοδο στο εξωτερικό.
Το «Εθνος-Υγεία» παρουσιάζει τις συμβουλές των ειδικών για την αποφυγή δυσάρεστων απρόοπτων τις ημέρες αυτές.
Χρήσιμο σε περίπτωση ταξιδιού είναι ένα τσαντάκι με μερικά φάρμακα που θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε μόνοι πιθανά προβλήματα υγείας. Το ταξιδιωτικό φαρμακείο θα πρέπει να περιλαμβάνει:
Παυσίπονα ή αντιπυρετικά Αντιδιαρροϊκά Αντιισταμινικά Αποσυμφορητικά Κατά της ναυτίας Φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία συμπτωμάτων λόγω υψομέτρου Γάντια μιας χρήσης Γάζες Ελαστικό και αυτοκόλλητο επίδεσμο Βαμβάκι Αντισηπτικό Αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια και αλκοολούχο διάλυμα Κολλύριο
Ψύχος
Ακόμη και στον θάνατο μπορεί να οδηγήσει η υποθερμία η οποία προκαλείται από την έκθεση του ατόμου σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότερο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι λόγω του αργού μεταβολισμού τους, τα παιδιά επειδή χάνουν ευκολότερα τη θερμοκρασία του σώματός τους και καθυστερούν να την επανακτήσουν και οι καρδιοπαθείς.
Στα συμπτώματα της ψύξης-κρυοπληξίας περιλαμβάνονται το έντονο ρίγος και το έντονο αίσθημα ψύχους. Το δέρμα γίνεται ωχρό, το υποδόριο λίπος σκληραίνει και όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου οι μύες αδυνατούν να συντονιστούν, ο άνθρωπος τραυλίζει, προκαλείται βραδυσφυγμία. Το κρυοπάγημα πλήττει άτομα που βρίσκονται σε περιοχές με χιόνι και τα συμπτώματά του είναι πόνος, αιμωδίες, οίδημα, κνησμός. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα να σχηματιστούν χιονίστρες ή να προκληθεί το «πόδι των χαρακωμάτων» με πόνο, ωχρότητα και οίδημα. Εάν ταξιδεύουμε σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να:
Ντυνόμαστε με πολλαπλά κατάλληλα ενδύματα. Εάν υπάρχει χιόνι να προστατεύουμε τα μάτια και το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία που αντανακλά το χιόνι. Να καταφεύγουμε σε θερμό καταφύγιο σε περίπτωση υποψίας κρυοπαγήματος ή υποθερμίας. Να αποφεύγουμε την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας γιατί μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.
Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης
Απαραίτητη σε περίπτωση ταξιδιού εκτός Ελλάδας είναι η έκδοση της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης. Αυτή σας καλύπτει στα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς επίσης στη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν και σας απαλλάσσει από το άγχος για την ιατροφαρμακευτική σας φροντίδα στο εξωτερικό. Οι κάτοχοί της έχουν πρόσβαση στην κρατική περίθαλψη της χώρας που επισκέπτονται με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους κατοίκους της (σε πολλές περιπτώσεις δωρεάν). Η κάρτα εκδίδεται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για την Ελλάδα αρμόδια για πληροφορίες είναι η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Απασχόλησης.