«Πανυγειονομικό μέτωπο» διεκδικήσεων μετά τις γιορτές

 
Tο κοινό πλαίσιο των διεκδικήσεων του «Πανυγιειονομικού μετώπου» που θα εκδηλωθεί με αγωνιστικές δράσεις μετά την εορταστική περίοδο ενάντια «στην λαίλαπα των μέτρων, που υποβαθμίζουν την περίθαλψη του Έλληνα ασθενή και οδηγούν σε επαγγελματική εξόντωση τους λειτουργούς της υγείας», προσδιόρισαν σήμερα πάροχοι και χρήστες της υγείας, στη συνάντησή τους στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.


Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, των κλαδικών φορέων και των συνταξιούχων, που συμμετείχαν στη συνάντηση, μετά την εορταστική περίοδο θα υπάρξει κοινό μέτωπο διεκδικήσεων με συντονισμένες δράσεις, ενώ επισήμαναν ότι «η οικονομική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση την περίθαλψη του ασθενή και σε αδιέξοδο τους λειτουργούς της υγείας».

Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη συνάντηση είναι ο κίνδυνος να παραγραφούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς, για ιατρικές επισκέψεις, κλινικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς, σύμφωνα με το Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, «κάθε δικαίωμα για την λήψη των παροχών, παραγράφεται ένα έτος μετά τη γέννηση του».

Όλα αυτά, όπως τόνισαν, σε συνδυασμό με τα οφειλόμενα, από τριετίας, από τα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγούν πλέον σε τεράστια αδυναμία επιβίωσης των ιατρείων και των εργαστηρίων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του ελληνικού λαού.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, «δεν είναι δυνατό, πολίτες με πολύ χαμηλό εισόδημα, της τάξης των 8.000 και 10.000 ευρώ το χρόνο να έχουν την ίδια συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη με εκείνους που έχουν εισοδήματα 150.000 και 200.000 ευρώ το χρόνο. Γιατί τότε, η μόνη λύση που τους απομένει είναι να μην πάρουν το φάρμακό τους, να μην κάνουν τις εξετάσεις τους».

«Η κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με συνέπεια να απειλούνται πλέον ανθρώπινες ζωές. Αφού η πολιτεία αδυνατεί να συστήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς ελέγχου, δράσης και ορθής παροχής υπηρεσιών, οι ίδιοι οι φορείς, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και δράση», πρόσθεσε

Οι εκπρόσωποι των χρηστών υγείας εξέφρασαν την αγωνία τους, καθώς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει πλήξει ειδικά τους χρόνιους πάσχοντες και τις ευαίσθητες ομάδες ασθενών και, όπως εκτίμησαν, «απειλεί, πλέον, την υγεία και τη ζωή των ασφαλισμένων».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των παρόχων υγείας εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Έλληνα ασθενή και στον ασφαλισμένο, ωστόσο, όπως τόνισαν, τα δυσβάσταχτα χρέη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση και στον αφανισμό τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *