Η έρευνα στο περιοδικό «Lancet» δείχνει ότι η υπέρταση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για κακή υγεία. Αντικαθιστούν τον υποσιτισμό που βρισκόταν στην κορυφή της λίστας το 1990.
Ωστόσο ορισμένοι ερευνητές άσκησαν κριτική στον τρόπο που τα στοιχεία συνδυάστηκαν και υπέδειξαν ότι βασίζονται σε φτωχές ενδείξεις.
Η έρευνα που διήρκεσε 5 χρόνια, σχεδόν 500 επιστημόνων, ανακάλυψε ότι οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια προκάλεσαν περίπου 1 στους 4 θανάτους -σχεδόν 13 εκατ. παγκοσμίως- το 2010. Το βάρος του HIV/Aids παραμένει υψηλό-1,5 εκατ. θάνατοι τον χρόνο.
Αν και το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί παγκοσμίως, το χάσμα μεταξύ χωρών που έχουν τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα στοιχεία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απαράλλαχτο από το 1970.
Η υποσαχάρια Αφρική εξακολουθεί να έχει υψηλό ποσοστό πρόωρης θνησιμότητας. Ο καθηγητής Christopher Murray, από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ήταν επικεφαλής της έρευνας. Δήλωσε ότι υπάρχει προοδευτική μετακίνηση από τον πρόωρο θάνατο στη χρόνια αναπηρία.
Νόσοι όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος του πνεύμονα μετακινήθηκαν υψηλότερα στην κατάταξη, ενώ η διάρροια και η φυματίωση χαμηλότερα.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι θάνατοι από διάρροια μειώθηκαν κατά 60% τα προηγούμενα χρόνια αν και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει υποεκτιμηθεί ο αριθμός νόσων από φτωχές συνθήκες υγιεινής.
Η καθηγήτρια Sandy Cairncross, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, σημειώνει σε σχόλιο στο «Lancet» ότι αν και τα ευρήματα δείχνουν την εργασία αρκετών ειδικών, οι κατατάξεις δεν δείχνουν την επιστημονική συναίνεση όσων επιστημόνων έλαβαν μέρος.
Η έρευνα έγινε αποδεκτή θετικά από τον διευθυντή του LSHTM, καθηγητή Peter Piot, που δήλωσε ότι έδειξε πόσο γρήγορα αλλάζουν τα παγκόσμια προβλήματα υγείας.
Πηγή: iatronet.gr