Πρωτοβουλίες για την κλινική έρευνα φαρμάκων στην Ελλάδα

 
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς προανήγγειλε αλλαγές που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στο χώρο των κλινικών μελετών.


Ο Σαλμάς ανέφερε στο Clinical Research Conference 2012 ότι σε Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί, θα προβλέπεται καθορισμός ενιαίας αμοιβής των νοσοκομείων για όλα τα ιδρύματα που συμμετέχουν σε ερευνητικές μελέτες, υποχρέωση του νοσοκομείου να απαντά στις αιτήσεις για κλινική έρευνα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις, ενιαίο πρότυπο συμβάσεων, ώστε να μη διαμορφώνονται κατά περίπτωση, διασφάλιση της ποιότητας και της ηθικής των μελετών, και προστασία της υγείας των πολιτών.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών, με διεθνή απήχηση, εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κατά την ομιλία του στο συνέδριο, προσθέτοντας ότι ο τομέας των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών του οποίου μπορεί να αυξηθεί από τα 80 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως αν αρθούν τα αντικίνητρα, μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης.

Βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και στην κλινική έρευνα, είναι η επικέντρωση στο στόχο, η μείωση της γραφειοκρατίας και η καθιέρωση ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των εμπλεκόμενων φορέων του δημοσίου, είπε ο κ. Φρουζής.

Τόνισε, μάλιστα, πως η χώρα διαθέτει ό,τι χρειάζεται, από άποψη ακαδημαϊκής κατάρτισης των ερευνητών, εµπειρίας των επιτροπών του ΕΟΦ και της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας στην αξιολόγηση, έγκριση και παρακολούθηση των κλινικών µελετών. «Οι παράμετροι αυτοί, διασφαλίζουν άριστο ερευνητικό αποτέλεσμα με μέγιστη προστασία των ασθενών» σημείωσε ο Φρουζής.

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας εμφανίζει σημαντική υστέρηση στο θέμα των κλινικών μελετών, ανέφερε ο Δημήτρης Δέμος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κάνοντας λόγο για απογοητευτικά στοιχεία.

Η παγκόσμια αγορά των κλινικών μελετών έχει μέγεθος της τάξης των 60 δισ. και στην Ευρώπη σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 20.000 μελέτες. Ωστόσο, στην Ελλάδα είχαμε 300 μελέτες το 2005, 283 μελέτες το 2012 και μόλις 83 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στη χώρα μας μεταξύ 2010-2011, αριθμός σημαντικά υποδεέστερος έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Σλοβενία, με επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ, η Ιρλανδία με 200 εκατ. ευρώ, η Αυστρία με 433 εκατ. ευρώ.

Η προώθηση της ερευνητικής και της αναπτυξιακής κουλτούρας, επισήμανε ο κ. Δέμος, δεν έχει μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά συντελεί και στη συνολική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *