Σήμερα θα κάνω μόνο ένα τσιγαράκι και από αύριο το κόβω οριστικά». Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη φράση που χρησιμοποιούν οι καπνιστές όταν βρίσκονται στην αρχή της προσπάθειας για να απαλλαγούν από το τσιγάρο.
Είναι, ωστόσο, και μια φράση η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία της προσπάθειας. Η προσπάθεια για τη διακοπή του καπνίσματος απαιτεί πάνω απ’ όλα σιδερένια θέληση και ευνοϊκές συνθήκες για να πετύχει. Επειδή ο συνδυασμός και των δύο παραμέτρων είναι σπάνιος στις μέρες μας, θεωρείται απαραίτητο ένα χέρι βοήθειας που θα τραβήξει τον καπνιστή από αυτή την εξαιρετικά βλαβερή συνήθεια.
Το «Εθνος – Υγεία» παρουσιάζει σήμερα τους εναλλακτικούς τρόπους διακοπής του καπνίσματος που βοηθούν όσους πάρουν αυτή την απόφαση να ξεπεράσουν πιο ανώδυνα την πρώτη δύσκολη περίοδο της ζωής τους χωρίς τσιγάρο. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο καπνιστής θα πρέπει να αποφασίσει ποια είναι η μέθοδος που του ταιριάζει περισσότερο, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τον τρόπο ζωής του.
Ομοιοπαθητική
Χωρίς χημικές ουσίες και παρενέργειες
Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές μεθόδους για τη διακοπή του καπνίσματος. Οι υποστηρικτές της επισημαίνουν ότι βοηθά τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχολογική απεξάρτηση από τη νικοτίνη. Στα θετικά της μεθόδου καταγράφεται το ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, αλλά σκευάσματα τα οποία δεν έχουν παρενέργειες στον οργανισμό.
Η ομοιοπαθητική θεωρείται η καλύτερη μέθοδος για να απαλλαγούν από το τσιγάρο οι γυναίκες που περιμένουν παιδί. Τα δύο βασικά προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει η απεξάρτηση από το τσιγάρο μέσω της ομοιοπαθητικής είναι η διακοπή του καφέ λίγες μέρες πριν από την έναρξη της θεραπείας και μια συνέντευξη με τον ομοιοπαθητικό γιατρό ο οποίος θα καθορίσει την πορεία της.
Υπνοθεραπεία
Συζητήσεις σε στιγμές βαθιάς χαλάρωσης
Η υπνοθεραπεία είναι μια μέθοδος η οποία για να στεφθεί με επιτυχία θα πρέπει να είναι απολύτως αποδεκτή από τον καπνιστή. Ο θεραπευτής υποβάλλει τον καπνιστή σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και συζητώντας μαζί του προσπαθεί να εστιάσει στο θέμα του τσιγάρου και σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτό.
Η υπνοθεραπεία βοηθά περισσότερο τους καπνιστές των οποίων η εξάρτηση σχετίζεται περισσότερο με κάποιες επώδυνες ψυχολογικές καταστάσεις, όπως το αίσθημα της αποτυχίας και οι φοβίες. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η μέθοδος είναι πιο αποδοτική όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία. Η θεραπεία ολοκληρώνεται μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών ο οποίος μεγαλώνει ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.
Ωτοθεραπεία
Μικρομασάζ στο πτερύγιο του αυτιού
Η ωτοθεραπεία έχει τις ρίζες στην αρχαία κινέζικη ιατρική. Σύμφωνα με τις αρχές της, το πτερύγιο του αυτιού είναι ένα πλήρες μικροσύστημα του οργανισμού στο οποίο αντιπροσωπεύονται όλα τα όργανα και οι λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.
Η διακοπή του καπνίσματος επιτυγχάνεται με μικρομασάζ στο πτερύγιο του αυτιού το οποίο γίνεται με μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή. Το μασάζ απελευθερώνει ενδορφίνη, μια ουσία που έχει μπλοκαριστεί από τη νικοτίνη, με αποτέλεσμα να μειώνεται το σύνδρομο στέρησης και η επιθυμία για τσιγάρο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των θεραπευτών που ακολουθούν τη συγκεκριμένη μέθοδο, τα ποσοστά επιτυχίας της υπερβαίνουν το 90%. Επιπλέον, το 70% των καπνιστών δεν χρειάζονται πάνω από μία συνεδρία για να απεξαρτηθούν, ενώ αν κριθεί απαραίτητο μπορούν να γίνουν άλλες τέσσερις συνεδρίες σε διάστημα έξι μηνών.
Βελονισμός
Σε δύο συνεδρίες, 2 στους 3 πετυχαίνουν τον στόχο
Ο βελονισμός είναι μία από τις πιο γνωστές εναλλακτικές μεθόδους για τη διακοπή του καπνίσματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία γίνεται σε μια συνεδρία διάρκειας 30 λεπτών κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετούνται βελόνες στο αυτί και άλλα σημεία του σώματος. Οι υποστηρικτές της μεθόδου λένε ότι το 70% των καπνιστών κόβουν το τσιγάρο με την πρώτη απόπειρα ενώ οι υπόλοιποι χρειάζονται και δεύτερη συνεδρία.
Επισημαίνουν επίσης ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις χρειάζεται τρίτη προσπάθεια. Μετά τη συνεδρία απαιτείται πλήρης αποχή από όλα τα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη για τις πρώτες 10-12 δύσκολες ώρες. Αν περάσει αυτή η χρονική περίοδος, τα συμπτώματα στέρησης θα είναι πολύ λιγότερα και η προσπάθεια γίνεται πολύ πιο εύκολη. Τον πρώτο καιρό μετά τη θεραπεία ο πρώην καπνιστής μπορεί επίσης να αισθανθεί δυσφορία αν βρεθεί σε περιβάλλον στο οποίο έχει κάπνα.
Ηλεκτρονικό τσιγάρο:
Υποκατάστατο χωρίς τεκμηριωμένα αποτελέσματα
Είναι ένα υποκατάστατο του τσιγάρου το οποίο δεν περιέχει πίσσα, νικοτίνη και άλλα επιβαρυντικά συστατικά. Συχνά περιέχει βότανα τα οποία δίνουν άρωμα στον ατμό που εισπνέει ο καπνιστής. Παρά την έλλειψη πίσσας και νικοτίνης υπάρχουν υπόνοιες ότι η υγεία του καπνιστή επιβαρύνεται από άλλες βλαπτικές ουσίες όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι η αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, αφού αποτελεί καινούργια μέθοδο και δεν έχει γίνει δυνατό να καθοριστούν οι συνέπειες των ουσιών που περιέχει.
Πολλοί ειδικοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του με το επιχείρημα ότι δεν καταπολεμά την ψυχολογική εξάρτηση του καπνιστή κρατώντας τον δέσμιο στην τελετουργία του ανάμματός του.