Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό του 2012 προβλέπονται 20 εκατομμύρια ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού και 21,5 εκατομμύρια για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, ενώ για το 2013 ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε πως τα λειτουργικά έξοδα θα μειωθούν στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 32 εκατομμύρια για λειτουργικά έξοδα, με 31 λιγότερες μονάδες εν ενεργεία, και το 2008, 50 εκατομμύρια για λειτουργικά και 26 εκατομμύρια για μισθολογικά έξοδα. «Για να ανταποκριθεί στοιχειωδώς ο οργανισμός» είπε «χρειάζονται τουλάχιστον 32 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».
Όπως σημείωσαν οι εργαζόμενοι, το αποτέλεσμα της μείωσης των κονδυλίων είναι τραγικό, μιας και τα προγράμματα του Οργανισμού λειτουργούν στα όριά τους. Η φύλαξη μειώθηκε από 8 σε 4 ώρες, το ίδιο και οι υπηρεσίες καθαριότητας, δεν υπάρχουν σύριγγες, φάρμακα, ουροληψίες δε γίνονται, γιατί δεν γίνονται αγορές του απαραίτητου εξοπλισμού.
Σημειώνεται ότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το ποσοστό των τοξικομανών με AIDS αυξήθηκε 1000%. Επίσης, 3.000 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα αναμονής για τα κέντρα της Αθήνας.
«Προωθείται η διάλυση των δημόσιων οργανισμών, προς όφελος της ιδιωτικοποίησης και της εξυπηρέτησης λίγων και εκλεκτών» υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος, όπως είπε, πληρώνει 500 ευρώ τον μήνα στον φύλακα και 1.700 στην εταιρεία, που έχει την εργολαβία. Αντιστοίχως ο Οργανισμός καταβάλλει 450 ευρώ στην καθαρίστρια και 1.800 τον μήνα στην αντίστοιχη εταιρεία.
Όπως αανφέρει το ΑΜΠΕ, ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «επιτίθεται κατά των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, με αιχμή την έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή, εναντίον της οποίας θα κινηθεί ο σύλλογος νομικά και πολιτικά». Πρόσθεσε: «Υπαγόμαστε στο ενιαίο μισθολόγιο και οι μισθοί μας ήδη έχουν μειωθεί 38 με 50%. Λόγω της υποστελέχωσης, καθένας κάνει άλλες δέκα δουλειές, όπως φύλαξη, μεταφορά, εξετάσεις, συμβουλευτική υποστήριξη ασθενών και πολλά άλλα».
Εξάλλου, παραμένει παγωμένος ο σχεδιασμός άλλων εφτά μονάδων απεξάρτησης στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια, ενώ καταργήθηκαν τρεις (σε Πειραιά, Καποδιστρίου και Ερεσού στην Αθήνα), που «φιλοξενούσαν» 1.800 ασθενείς.
«Μια μονάδα κοστίζει 50.000 με 100.000 ευρώ, ενώ στο νοσοκομείο του Ηρακλείου προχωρούν σε επέκταση μιας μονάδας απεξάρτησης με 400.000 ευρώ. Διατείνονται πως λεφτά δεν υπάρχουν, όμως από ό,τι φαίνεται υπάρχουν και δίνονται με γνώμονα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι τη δημόσια υγεία» υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης.