Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις από την έκθεση των ανθρώπων σε διαρροή ραδιενέργειας σε τρεις σημαντικές περιπτώσεις: τις δοκιμές ατομικών βομβών κατά τον ψυχρό πόλεμο, το ατύχημα του Τσερνομπίλ και τη διαμονή κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Διαπίστωσαν πως διαστρεβλώθηκε η αναλογία γεννήσεων αγοριών/κοριτσιών και η επίπτωση αποδίδεται στην μεταλλαξιογόνα δράση της ραδιενέργειας, που βλάπτει την αναπαραγωγική διαδικασία.
Ωστόσο δεν είναι σαφής ο μηχανισμός, ούτε αν πρόκειται τελικά περισσότερο για αύξηση στις γεννήσεις αγοριών ή για μείωση στις γεννήσεις κοριτσιών, που οδηγεί στη δυσαναλογία.
Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1964-75, δηλαδή αμέσως μετά την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών το 1963, υπήρξε αύξηση στις γεννήσεις αγοριών, η οποία αποδίδεται στην αύξηση της πτώσης καταλοίπων ραδιενέργειας που είχε σωρευτεί στην ατμόσφαιρα, έπεσε στο έδαφος και επέδρασε στις γεννήσεις με χρονική υστέρηση. Στην Ευρώπη, το 1987 μετά το Τσερνομπίλ, υπήρξε επίσης αύξηση στις γεννήσεις αγοριών. Δεν ισχύει το ίδιο για τις ΗΠΑ, που ήταν πιο μακριά και έμειναν προστατευμένες περισσότερο από τη ραδιενέργεια που εκλύθηκε στην Ουκρανία.
Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν ότι και στις οικογένειες που ζουν σε απόσταση μέχρι 35 χιλιόμετρα από πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία και την Ελβετία, υπάρχει ανάλογη δυσαναλογία αγοριών/κοριτσιών. Λογικά, το ίδιο φαινόμενο θα πρέπει να παρατηρηθεί στο άμεσο μέλλον στην Ιαπωνία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Φουκουσίμα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια μακρόχρονη επίπτωση, ανάλογα με τη δόση ραδιενέργειας στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι, όσον αφορά την αναλογία των γεννήσεων μεταξύ των δύο φύλων