Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biological Chemistry, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αιμοφόρα αγγεία είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν σε διαβητικούς ασθενείς που παίρνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Αντίθετα, σε ασθενείς με ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος συνδέονται με τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην καρδιά, παγιδεύοντας τη χοληστερόλη και εμποδίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία.
Προηγούμενη έρευνα είχε δώσει ενδείξεις ότι η βιταμίνη D φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στις καρδιακές παθήσεις. Αυτή η νέα μελέτη πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς καταλήγει στη διαπίστωση ότι όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά, μια ιδιαίτερη κατηγορία λευκοκυττάρων του αίματος έχουν την τάση να προσκολλώνται σε κύτταρα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
Τα επίπεδα βιταμίνης D «συνωμοτούν» με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα, είτε για να κρατήσουν τις αρτηρίες ανοιχτές είτε για να τις φράξουν.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε 43 άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ και σε 25 άλλα άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά (βάρος, ηλικία, φύλο), αλλά που δεν είχαν διαβήτη.
Βρήκαν, λοιπόν, ότι σε διαβητικούς ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D – λιγότερο από 30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος – τα μακροφάγα κύτταρα ήταν πιο πιθανό να προσκολληθούν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Ως συνέπεια, τα αγγεία φορτώνονταν με χοληστερόλη, οι αρτηρίες έχαναν την ελαστικότητά τους και η ροή του αίματος εμποδίζονταν.
Ακόμη βέβαια δεν είναι σαφές κατά πόσο η παροχή επιπλέον βιταμίνης D σε άτομα με διαβήτη θα περιορίσει τον κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών, μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Προς το παρόν γίνονται δοκιμές σε πειραματόζωα, προκειμένου να δουν οι ερευνητές εάν η επιπλέον βιταμίνη D μπορεί να εμποδίσει τα μακροφάγα να προσκολλώνται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων κοντά στην καρδιά. Σε αρχικό στάδιο βρίσκονται, επίσης, δύο κλινικές δοκιμές σε διαβητικούς ασθενείς.
Σε μία από αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές δίνουν βιταμίνη D σε άτομα με διαβήτη και υπέρταση για να δούνε αν η θεραπεία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Στη δεύτερη μελέτη, Αφροαμερικανοί με διαβήτη τύπου ΙΙ παίρνουν βιταμίνη D μαζί με τα άλλα καθημερινά τους φάρμακά, προκειμένου οι ερευνητές να αξιολογήσουν κατά πόσο τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να επιβραδύνουν ή να αναστρέψουν την εξέλιξη των καρδιακών παθήσεων. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα έχουν καταφέρει να βγάλουν τα τελικά τους συμπεράσματα σε μερικούς μήνες.
Πηγή: healthpress.gr