Σήμα κινδύνου για τις θερμοκοιτίδες νεογνών

 
Στην… εντατική βρίσκονται οι θερμοκοιτίδες νεογνών στη Θεσσαλονίκη, μιας και ενώ η ζήτηση αυξάνεται ο αριθμός τους μειώνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής».


Οι γονείς περνούν συχνά μια σκληρή δοκιμασία, καρδιοχτυπώντας μέχρι να βρεθεί για το παιδί τους μια από τις συνολικά 124 θέσεις στην… ελπίδα. Την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν οι υποδομές αναδεικνύουν οι θάνατοι νεογνών από το μικρόβιο κλεψιέλα στη μονάδα του «Παπαγεωργίου» που οδήγησαν και στην απαγόρευση νέων εισαγωγών άρρωστων βρεφών.

Στις δύο μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών στο Ιπποκράτειο και τη μια στο «Παπαγεωργίου», αντιμετωπίζονται εκατοντάδες πρόωρα νεογνά το χρόνο με πολλά προβλήματα υγείας. Οι μονάδες εξυπηρετούν μια περιοχή με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσο δε στηρίζονται τόσο τίθεται σε κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία τους.

Στις εντατικές νεογνών, ο υπερπληθυσμός βρεφών και η δυσαναλογία του προσωπικού με τις ανάγκες εντατικής παρακολούθησης προκαλούν συνθήκες ασφυξίας.

«Διαθέτουμε 50 αναπτυγμένες κλίνες –πρόκειται για 30 θερμοκοιτίδες και για 20 κουνάκια- που όμως θα περιοριστούν σε 40, όπως προβλέπει ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου. Από το σύνολο των κρεβατιών, τα 10 είναι εντατικής νοσηλείας. Νοσηλεύουμε περίπου 600 νεογνά το χρόνο στην εντατική και ενδιάμεση νοσηλεία, δηλαδή είτε με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας ή με ηπιότερα. Τα νεογνά αυτά είτε γεννιούνται κατά την εφημερία του νοσοκομείου μας ή διακομίζονται εδώ από διάφορες περιοχές της ανατολικής, κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας», επισημαίνει στην εφημερίδα η Μαρία Παπούλη, διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη μονάδα που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1985, και λειτουργεί πλέον στα ανώτατα όρια των δυνατοτήτων της.

Οι ανάγκες νοσηλείας πρόωρων και σοβαρά άρρωστων νεογέννητων βρεφών είναι τόσο μεγάλες που, λόγω και της έλλειψης υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, εκτοξεύουν την πληρότητα των μονάδων στο 100%, σύμφωνα με το διοικητή του Ιπποκράτειου Γιώργο Χριστιανόπουλο. Η πολύ υψηλή ζήτηση υποδεικνύει την ανάγκη για την ίδρυση και άλλων μονάδων ή αύξηση των κλινών στις υπάρχουσες και σε καμία περίπτωση μείωσή τους.

Οι γιατροί αποδίδουν τη ραγδαία και συνεχή αύξηση των εισαγωγών κυρίως στη γέννηση πολλών πρόωρων –υπολογίζεται ότι ένα στα δέκα μωρά γεννιέται πρόωρα- και τη μείωση του ορίου βιωσιμότητας στις 23 εβδομάδες κύησης αλλά και του βάρους γέννησης. Σημαντικούς παράγοντες αποτελούν και οι πολύδυμες εγκυμοσύνες, συνήθως με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι όψιμες πρόωρες κυήσεις μετά την καισαρική, η αύξηση των καισαρικών και των προβληματικών κυήσεων.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στην πανεπιστημιακή μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών στο Ιπποκράτειο, που διαθέτει 44 θερμοκοιτίδες, από τις οποίες οι 15 εντατικής νοσηλείας και οι υπόλοιπες ειδικής. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της μονάδας, καθηγήτρια Νεογνολογίας στο ΑΠΘ Βασιλική Δρόσου – Αγακίδου, η πληρότητα συνήθως ξεπερνά το 100%, ενώ υπάρχουν μέρες χωρίς διαθεσιμότητα. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, τα νεογνά παραπέμπονται σε άλλες μονάδες ή γίνονται προσπάθειες να βολευτούν εντός Ιπποκρατείου. Πάντως, η διακομιδή τους στην Αθήνα αποφεύγεται, αν είναι δυνατόν, καθώς θεωρείται κοστοβόρα.

Την ίδια ώρα, η επιλογή της νοσηλείας στον ιδιωτικό τομέα είναι συνήθως απαγορευτική για πολλές οικογένειες λόγω του δυσβάσταχτου κόστους. Ανάλογα με τις ανάγκες περίθαλψης, ξεπερνά και τα 1.500 ευρώ την ημέρα. Αρκετοί γονείς δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος και μεταφέρουν το νεογνό τους από ιδιωτική σε δημόσια μονάδα μόλις «απελευθερωθεί» κάποιο κρεβάτι, αναφέρουν γιατροί.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *