Οι ειδικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά σε όλα τα στάδια της ζωής των γυναικών, είναι μεταβαλλόμενες και εξατομικευμένες.
Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, παρέχουν ενέργεια για την πολυάσχολη ζωή των γυναικών, βοηθούν στην πρόληψη και στη μείωση κινδύνου εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.
Μια υγιεινή καθημερινή διατροφή για τη γυναίκα, περιλαμβάνει:
– Τουλάχιστον τρεις μικρομερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως ολικής αλέσεως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ ρύζι ή βρώμη.
– Τρία μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (ή χωρίς λιπαρά), όπως χαμηλών λιπαρών ή χωρίς λιπαρά γάλα, γιαούρτι ή τυρί.
– Περίπου 5 – 6 μικρομερίδες απαραίτητης πρωτεΐνης για τον οργανισμό, όπως πρωτεΐνη άπαχου κρέατος κοτόπουλο και γαλοπούλα, μέτρια λιπαρού όπως τα ψάρια και τέλος συμπληρωματική πρωτεΐνη φυτικής προελεύσεως (όπως τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια, ρεβίθια) σε συνδυασμό με αμυλώδη τρόφιμα (π.χ ρύζι).
– Δύο φλιτζάνια φρούτα όπως μήλα, μούρα, πορτοκάλια, μπανάνες και αχλάδια.
– Δύο με τρία φλιτζάνια λαχανικά, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ντομάτα, κολοκύθα, πιπεριές, κρεμμύδια, μπρόκολα, μανιτάρια και καρότα.
Πηγή: iatronet.gr