Αρκετοί είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν καθετί που ακούν, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους, χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Δεν είναι λίγο οι μύθοι, οι ανακρίβειες και οι παλιές αντιλήψεις που κυκλοφορούν, παρότι αρκετοί ειδικοί στον χώρο της υγείας «φωνάζουν» πως πολλοί από αυτούς τους τρόπους δεν είναι σωστοί για να χαθούν τα περιττά κιλά- αρκετοί μάλιστα από αυτούς είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετοί που δεν πείθονται ή δεν ενδιαφέρονται για τις άσχημες συνέπειες και το μεγάλο ρίσκο που παίρνουν.
«Οι άνθρωποι εστιάζουν τόσο πολύ στην απώλεια βάρους που είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν μη αποδεκτά και ενδεχομένως επικίνδυνα πράγματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στην υγεία», λέει ο Michelle May, γιατρός από την Αριζόνα.
«Ακραίες διατροφές μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές» συνεχίζει η Connie Diekman, ειδική στις διατροφικές διαταραχές.
Η αποφυγή γευμάτων και κατηγοριών τροφίμων, η εναπόθεση ελπίδων σε σκευάσματα ώστε να δημιουργηθεί μιας κακής ποιότητας δίαιτα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την μέγιστη απώλεια βάρους, αλλά τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να αποδειχτούν και ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για πράγματα τα οποία δεν πρέπει να κάνετε ποτέ, όταν κάνετε δίαιτα:
Δίαιτες εξπρές ή δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων: Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία, καθώς υπόσχονται άμεση απώλεια κιλών, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια βάρους οφείλεται στη μείωση των υγρών του σώματος και της μυϊκής μάζας και όχι του λιπώδους ιστού, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο.
Έτσι, μπορεί να βλέπουμε στην πράξη τα αποτελέσματα που υπόσχονται καθώς ο δείκτης της ζυγαριάς παίρνει την κάτω βόλτα, αλλά εκτός από τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν, οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε τέτοιες δίαιτες ανακτούν πίσω όλα τα χαμένα τους κιλά και μάλιστα με «τόκο».
«Η άμεση απώλεια βάρους από δίαιτες περιορισμένων θερμίδων οδηγεί στην απώλεια υγρών, ελάχιστου λίπους και μυϊκής μάζας, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μεταβολισμός του σώματος και το σώμα να χρειάζεται λιγότερες θερμίδες για να επιβιώσει» αναφέρει ο May, αρθογράφος για θέματα διατροφής. Αναφέρει επίσης πως υπάρχει μεγάλο ρίσκο για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2.
Διαιτητικά σκευάσματα και χάπια αδυνατίσματος: Ακούγονται ιδιαίτερα ελκυστικά και θαυματουργά για να είναι πραγματικότητα. Όσα και αν σας υπόσχονται, κρατήστε τα όσο το δυνατόν μακριά σας. «Τα περισσότερα χάπια αδυνατίσματος δεν είναι τίποτα περισσότερα από μια μίξη από καφεΐνη και διουρητικά τα οποία οδηγούν σε αφυδάτωση και διαταραχή ηλεκτρολυτών», λέει ο Diekman, διευθυντής διαιτολογίας στον πανεπιστήμιο της Washington στο St. Louis.
«Κάθαρση»: Με τον όρο «κάθαρση» συνήθως αναφερόμαστε στην επιθυμητή πρόκληση εμετού. «Αυτός ο ανθυγιεινός και επικίνδυνος τρόπος συμπεριφοράς δεν είναι άγνωστος, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την υγεία και το πρώτο στάδιο για ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών», αναφέρει ο Diekman, ο οποίος μελετά τις διατροφικές διαταραχές και συνεχίζει λέγοντας πως «τα γαστρικά υγρά είναι ιδιαίτερα βλαβερά, σχεδιασμένα για το βλεννογόνο του στομάχου και όχι για τον οισοφάγο και το στόμα. Έτσι, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και διάβρωση των δοντιών, ενώ μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και καρκίνο».
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως με τους συχνούς εμετούς το σώμα αφυδατώνεται, ενώ μπορούν να δημιουργηθούν και πολλές διαταραχές στους ηλεκτρολύτες.
Ακραίες συμπεριφορές, όπως υπερβολική άσκηση: Η άσκηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά ας μην ξεχνάμε την αρχαία ρήση «μέτρον άριστον». Όταν φτάνουμε στα όρια της υπερβολής, τότε το κακό που δημιουργούμε στο σώμα μας υπερνικάει κάθε θετικό αντίκρισμα.
Με την υπερβολική άσκηση μπορεί να προκληθούν αφυδάτωση, διαταραχή ηλεκτρολυτών, αυξημένες πιθανότητες για θλάσεις, ενώ μπορεί να υπάρχει αρνητική επίδραση για την ψυχολογία.Η αμερικανική γυμναστική ακαδημία συστήνει 30 λεπτά άσκησης 5-6 φορές την βδομάδα ή 20 λεπτά καθημερινής άσκησης.
Παράνομα και μη ναρκωτικά: Η χρήση ναρκωτικών για την απώλεια βάρους είναι ένα μεγάλο λάθος με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Τα πιθανά ρίσκα από την χρήση ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως φυσική και ψυχολογική εξάρτηση, κοινωνικά προβλήματα, καρδιαγγειακά, καταπόνηση του σώματος και νεφροπάθειες.
Κάπνισμα: Μπορεί η νικοτίνη να επιδρά στον μεταβολισμό και να συμβάλλει στη μείωση της όρεξης, ωστόσο το ρίσκο για την υγεία είναι μεγάλο. Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες σχεδόν σε όλα τα ανθρώπινα όργανα του σώματος, προκαλώντας καρκίνο, καρδιαγγειακά και διάφορες άλλες ασθένειες συμπεριλαμβανόμενου και του αυξημένου ρίσκου του θανάτου.
Ας μην ξεχνάμε, πως αρκετοί που προσπάθησαν να κόψουν την κακή αυτή συνήθεια, ανέκτησαν βάρος. Γι’ αυτό καλό είναι να μην καπνίζετε για κανέναν λόγο και λιγότερο από όλα για να μειώσετε το βάρος σας.
Δεν χρειάζεται καμία ακραία ή επικίνδυνη συμβουλή η οποία υπόσχεται μείωση βάρους. Υπάρχει τρόπος ώστε όλα τα περιττά κιλά να φύγουν και να μην γυρίσουν ποτέ ξανά.
Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μαζί με άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε εύκολα και χωρίς υπερβολές στον στόχο σας, χωρίς ταυτόχρονα να βάλει στο στόχαστρο την υγεία σας.
Πηγή: mednutrition.gr