Σε υποβάθμιση της υγείας των πασχόντων από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, οδηγεί η κρίση.
Σε υποβάθμιση της υγείας των πασχόντων από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, οδηγεί η κρίση. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με ανάλογα προβλήματα αποφεύγουν να πάρουν αναρρωτική άδεια, φοβούμενοι ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι Ελληνες είναι ένας από τους ευρωπαϊκούς λαούς με χαμηλά ποσοστά αναρρωτικών αδειών, καθώς μόλις το 14% αναφέρουν απουσία από την εργασία λόγω προβλημάτων υγείας, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνά το 22%.
Τα παραπάνω ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, κατά τη διάρκεια της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης των συλλόγων ατόμων με αρθρίτιδα, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα (12 Οκτωβρίου).
Οι φορείς κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εκπονήσει ένα Εθνικό Σχέδιο για την πρόληψη των ρευματολογικών παθήσεων. Οι ειδικοί τόνισαν ότι, με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολλοί εργαζόμενοι διακινδυνεύουν την υγεία τους και συνεχίζουν να εργάζονται σε ακατάλληλο χώρο εργασίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η απώλεια εργασίας επηρεάζει δυσμενώς την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα. Οπως διαπιστώθηκε, όσοι απολύθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα είχαν χειρότερη εξέλιξη της υγείας τους από εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται.
Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία – Επαγγελματική Ενωση Ρευματολόγων Ελλάδος σε συνεργασία με τους Συλλόγους των ασθενών, πρόκειται να υποβάλει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη των ατόμων με αρθρίτιδα, με βάση τα πρότυπα φροντίδας.
Για να διασφαλιστεί η τήρηση των προτύπων φροντίδας, γίνεται έκκληση προς την πολιτική ηγεσία να δημιουργηθεί ένα θεσμικό όργανο, το οποίο θα αποτελείται από άτομα με χρόνια νοσήματα και σκοπό θα έχει τον έλεγχο των προτύπων φροντίδας σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές, όπου λειτουργούν ιατρεία χρονίων νοσημάτων.
Το 25% με αρθρίτιδα σταμάτα να δουλεύει σε 5 χρόνια
Ο καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης επεσήμανε ότι η έλλειψη πολιτικής Υγείας για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση και μερικές φορές τη δυσκολία πρόσβασης στην αντιμετώπιση. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει υψηλό άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος. Το κόστος θεραπείας των ασθενών που λαμβάνουν βιολογικά φάρμακα στην Ελλάδα, ανέρχεται περίπου στα 12.000 ευρώ ανά ασθενή ετησίως, ξεπερνώντας σε ετήσια βάση τα 600 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 70.000 έως 100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με το 25% να σταματά να εργάζεται σε διάστημα 5 ετών. Υπάρχουν, επίσης, 25.000 ασθενείς, στην πλειονότητά τους νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ενώ περισσότεροι από 2.000.000 ηλικιωμένοι υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.