Μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ), απέδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οστεοπορωτικών γυναικών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ιδίως σε ηλικίες άνω των 65 ετών.
Η ίδια μελέτη κατέρριψε, μάλιστα, ακόμη έναν μύθο. Ότι δηλαδή η ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πρόκληση μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Από τη μελέτη του ΕΛΙΟΣ αποδείχτηκε ότι, τελικά, η οστεοαρθρίτιδα είναι εξαιρετικά συχνή στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ειδικά σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΕΛΙΟΣ, ομότιμος καθηγητής ορθοπαιδικής Γιώργος Λυρίτης, με αφορμή τις παγκόσμιες ημέρες οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας.
Όσον αφορά τη σχέση εμμηνόπαυσης με τα μυοσκελετικά προσβλήματα ο κ. Λυρίτης επισήμανε ότι «…κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης η εμφάνιση παθήσεων των οστών (οστεοπόρωση) , των αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδα) και του μυϊκού συστήματος (σαρκοπενία), είναι συχνότερη, ενώ και η προοδευτική αύξηση του σωματικού βάρους, ιδίως στην περιοχή του κορμού, αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Όλα αυτά οδηγούν στη μείωση της ποιότητας της ζωής των γυναικών, με πόνο, διαταραγμένη λειτουργικότητα του σώματος και προοδευτική παραμόρφωσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 66% των γυναικών με οστεοπόρωση έχουν αυξημένο σωματικό βάρος ενώ το 14.6% ήταν παχύσαρκες. Από μελέτη βρέθηκε ότι οι γυναίκες με μεικτή μορφή οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας έχουν μεγαλύτερο σωματικό βάρος, ιδιαίτερα στην ηλικία άνω των 65 ετών».
Πηγή: healthpress.gr