Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία από την Αμερική δείχνουν ότι ετησίως δαπανώνται περίπου 365 εκατομμύρια δολάρια για φαγητό εκτός σπιτιού.
Τα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς έδαφος, αναφορικά με τον καλύτερο έλεγχο βάρους, η προσέγγιση που εστιάζει στο «ενσυνείδητο φαγητό» (mindfulness eating), δηλαδή στον τρόπο διατροφής που γίνεται με απόλυτη συνείδηση και όχι μηχανικά ή/και από συνήθεια. Ας δούμε μερικούς τρόπους που μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία του φαγητού μας… πιο απολαυστική!
1. Μια βασική αρχή του «ενσυνείδητου φαγητού» είναι να νιώθεις κάθε μπουκιά από το γεύμα σου. Προσπάθησε να νιώσεις τη γεύση του αλατιού, τη μυρωδιά και τη γεύση των μπαχαρικών, την αίσθηση του λίπους…. με άλλα λόγια τη νοστιμιά της κάθε μπουκιάς σου.
2. Αν σου είναι δύσκολο να «σπάσεις» το μηχανικό και γρήγορο τρόπο φαγητού σου, προσπάθησε πριν από κάθε μπουκιά να ενεργοποιείς τις αισθήσεις σου.
Μύριζε το φαγητό σου, μέτρησε τα χρώματα που υπάρχουν στο πιάτο σου, νιώσε τα ρούχα σου να ακουμπούν το κορμί σου, νιώσε τα παπούτσια σου. Έτσι μειώνεις τις πιθανότητες να τρως μηχανικά και όχι συνειδητοποιημένα.
3. Στην περίπτωση που τρως έξω ή απ΄ έξω, ενημερώσου για το μενού του εστιατορίου και προσχεδίασε την παραγγελία σου. Τα περισσότερα εστιατόρια έχουν αναρτημένο το μενού τους στο διαδίκτυο, οπότε μπορείς να προσχεδιάσεις να φας το αγαπημένο σου γεύμα, χωρίς να παρασυρθείς από αυτά που θα δεις ή θα μυρίσεις εκεί, την ώρα μάλιστα που είσαι πεινασμένος.
4. Αν σου είναι δύσκολο να τρως αργά, δοκίμασε να φας με το αριστερό σου χέρι ή ακόμα και με ξυλάκια. Αυτό θα σου σπάσει τη συνήθεια να τρως μηχανικά και γρήγορα.
5. Ξεκίνησε το γεύμα σου πρώτα με σαλάτα ή κάποιο ωμό λαχανικό. Αυτό θα σε βοηθήσει να χορτάσεις πιο γρήγορα κι έτσι να μειώσεις τις πιθανότητες υπερφαγίας.
6. Απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του γεύματος. Μη διαστάσεις να ρωτήσεις το σερβιτόρο ή τον οικοδεσπότη (εάν βρίσκεσαι σε άλλο σπίτι) για το πώς παρασκευάζεται το πιάτο που επιθυμείς, πόσο μεγάλη είναι η μερίδα, αν το κρέας έχει σως και πόσο παχυντική είναι, καθώς και να ζητάς αλλαγές αν αυτές μπορούν να γίνουν όπως να αντικαταστήσεις τις τηγανιτές πατάτες με πουρέ ή πατατοσαλάτα, να σου σερβίρουν τη σως ώστε να βάλεις εσύ όσο θέλεις κ.ο.κ.
7. Μην παρασύρεσαι από τις ελκυστικές περιγραφές των γευμάτων των μενού, όπως «τρυφερό», «ζουμερό», «τραγανιστό» και πολλά άλλα. Έχει βρεθεί ότι τέτοιες περιγραφές αυξάνουν κατά τις 23% τις πωλήσεις αυτών των πιάτων. Μείνε πιστός σε αυτό που πραγματικά θέλεις εσύ να φας.
8. Προσοχή στα ορεκτικά. Χωρίς να το καταλάβεις θα σε φορτώσουν τόσες θερμίδες όσες έχει ένα ολόκληρο κυρίος γεύμα. Προκαθόρισε στο μικρό σου πιάτο μια μικρή μπουκιά από τα αγαπημένα σου ορεκτικά και περιορίσου σε αυτά.
9. Προσοχή στο αλκοόλ. Μας αυξάνει τη διάθεση και μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού. Μπορείς να συνοδεύεις το γεύμα σου με ένα ποτήρι κρασί, αλλά προσπάθησε να φας αυτό που έχεις προσχεδιάσει και βρίσκεται στο πιάτο σου.
10. Δεν είναι ανάγκη να τελειώσεις το γεύμα σου. Από τη στιγμή που έχεις χορτάσεις δεν είναι ανάγκη να μετατρέψεις το στομάχι σου σε «σκουπιδοτενεκέ». Ζήτησε αυτό που θα περισσέψει να σου το πακετάρουν και να το πάρεις μαζί σου, ενώ στην περίπτωση που βρίσκεσαι σπίτι, φύλαξε το ώστε να το καταναλώσεις αργότερα.
11. Αν έχεις τελειώσει το γεύμα σου ζήτησε να σου μαζέψουν το πιάτο ή σήκω αμέσως από το τραπέζι της κουζίνας. Έχει βρεθεί ότι όσο εκτιθέμεθα σε τρόφιμα τόσο περισσότερα τρώμε.
12. Όσον αφορά το επιδόρπιο, να θυμάσαι ότι μία με δύο μπουκιές αρκούν για να αλλάξουμε τη γεύση μας. Ένας έξυπνος επίσης κανόνας έχει να κάνει με το γλυκό στα δύο, ώστε να μοιραστείτε τις θερμίδες με τον/τους συνδαιτυμόνες σας.
Πηγή: nutrimed.gr