Η φύση κατά της τριχόπτωσης

 
Με αφορµή την κυκλοφορία ενός νέου σκευάσµατος ανακαλύπτουμε τη θαυµατουργή θεραπευτική δύναµη της φύσης κατά της τριχόπτωσης.

∆εν είναι η πρώτη φορά που ακούµε τη λέξη «µελατονίνη». Έως σήµερα είχε «διαφηµιστεί» για τις εξαιρετικές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και τη δυνατότητά της να περιορίζει τις βλαβερές για τον οργανισµό µας ελεύθερες ρίζες.


Φαίνεται όµως πως οι ερευνητές ανακάλυψαν και µια ακόµη πολύ σηµαντική της δράση, την αποτελεσµατικότητά της στην αντιµετώπιση ενός προβλήµατος που πλήττει άντρες και γυναίκες επιβαρύνοντας παράλληλα σηµαντικά και την ψυχολογική τους διάθεση: της τριχόπτωσης.

Σύµµαχος της τρίχας

Η επίδραση της µελατονίνης στα τριχοθυλάκια έχει µελετηθεί για 15 χρόνια σε δερµατολογικές πανεπιστηµιακές µελέτες σε ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και στην Αµερική.

Η πρώτη όµως µελέτη που απέδειξε πως η ανάπτυξη των τριχοθυλακίων ενισχύεται µε την προσθήκη µελατονίνης έγινε το 2000 στην κλινική για δερµατικές παθήσεις του πανεπιστηµίου Friedrich-Schiller στην Ιένα της Γερµανίας από τον δρ. Tobias Fischer.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια, το 2005, µια άλλη µελέτη απέδειξε πως όταν η µελατονίνη χρησιµοποιείται εξωτερικά µπορεί να επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη των τριχών.

Παράλληλα, τρέχουσες επιστηµονικές µελέτες δείχνουν πως η ουσία αυτή επιδρά θετικά και στο δέρµα, και στα τριχοθυλάκια, καθώς κινητοποιεί την τριχοφυΐα αντιµετωπίζοντας όχι µόνο την τριχόπτωση αλλά και τη λέπτυνση της τρίχας.

Άλλες μοναδικές ιδιότητες

-Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσµατική αντιοξειδωτική ουσία, µε ακόµη µεγαλύτερη επίδραση ακόµη και από τις βιταµίνες C και Ε.

-Έχει την ιδιότητα να διαπερνά εύκολα τις κυτταρικές µεµβράνες προφυλάσσοντας έτσι τα κύτταρα από την οξείδωση.

-Περιορίζει τις βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UV προστατεύοντας το δέρµα σε µεγάλο βαθµό.

Όταν φταίνε οι ορμόνες

Όπως φάνηκε από έρευνα που πραγµατοποιήθηκε το 2005 από το πανεπιστήµιο Friedrich – Schiffer στην Γερµανία, οι γυναίκες µε τριχόπτωση ορµονικής αιτιολογίας που λάµβαναν µελατονίνη παρουσίασαν σηµαντικά µεγαλύτερο ρυθµό ανάπτυξης των τριχών στην ινιακή περιοχή (στο πίσω µέρος του κρανίου), σε σχέση µε τις γυναίκες που λάµβαναν εικονικό φάρµακο.

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *