Πρωταθλητές στη διακοπή του καπνίσματος φάρμακα και «πατς»

 
Προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα; Εάν χρησιμοποιείτε επιθέματα νικοτίνης ή συνταγογραφούμενα φάρμακα, έχετε τέσσερις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρετε, απ΄ ό,τι εάν προσπαθείτε χωρίς κάποια υποστηρικτική μέθοδο, συμπεραίνει μεγάλη διεθνής μελέτη.


Προηγούμενες έρευνες είχαν δώσει αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εν λόγω μεθόδων διακοπής καπνίσματος, δεδομένου ότι βασίζονταν κυρίως σε κλινικές δοκιμές και σε μικρότερο βαθμό σε ένα πραγματικό περιβάλλον καπνιστών.

Αλλά οι τελευταίες έρευνες, τα πορίσματα των οποίων εμφανίζονται στο περιοδικό Addiction, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος καθώς και τα επιθέματα νικοτίνης, κάνουν αυτό ακριβώς που υπόσχονται. Αυξάνουν θεαματικά τις πιθανότητες να τα καταφέρετε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Karin Kasza, επιδημιολόγο από το Roswell Park Cancer Institute στο Buffalo της Νέας Υόρκης, τα συμπεράσματα προέκυψαν έπειτα από εξάμηνη παρακολούθηση 7.400 ενηλίκων καπνιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδάς και την Αυστραλία.

Περίπου 2.200 καπνιστές χρησιμοποίησαν ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο ή «πατς» νικοτίνης. Οι υπόλοιποι 5.200 δεν ακολούθησαν καμία ειδική μέθοδο. Στο τέλος του εξαμήνου, μόλις 5% εκείνων που προσπάθησαν να το κόψουν μόνοι τους είχαν καταφέρει να μην βάλουν τσιγάρο στο στόμα τους.

Τα ποσοστά επιτυχίας ήταν σαφώς υψηλότερα για όσους ακολούθησαν κάποια υποστηρικτική μέθοδο. Το 18% όσων έκαναν χρήση «πατς» νικοτίνης κατάφεραν να μην καπνίσουν όλο το εξάμηνο. Το ίδιο πέτυχε και το 15% όσων έλαβαν ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο (βουπροπιόνη), ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας (19%) παρουσιάστηκαν στην ομάδα των καπνιστών που χρησιμοποίησαν το φάρμακο βαρενικλίνη (Champix).

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιτυχία των καπνιστών στην προσπάθειά τους, όπως πόσο καιρό και πόσο βαριά κάπνιζαν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βουπροπιόνη και το επίθεμα νικοτίνης συνδέονται με τετραπλασιασμό των πιθανοτήτων επιτυχίας διακοπής του καπνίσματος- συγκριτικά με εκείνους που δεν ακολούθησαν κάποια μέθοδο- ενώ οι πιθανότητες επιτυχίας εξαπλασιάζονται (!) για τους χρήστες βαρενικλίνης.

Πηγή: cosmedic.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *