Τα τρωκτικά αυτά είναι ένα είδος τυφλοπόντικα που ζει στην ανατολική Αφρική και παρουσιάζει εξαιρετική «αντοχή» στο γήρας.
Οι «καραφλοί» αυτοί τυφλοπόντικες μπορούν να ζήσουν για 30 χρόνια, ενώ παρουσιάζουν αναπαραγωγικές ικανότητες μέχρι και το τέλος της ζωής τους. Μάλιστα, ζουν μέχρι και 10 φορές περισσότερο απ’ ότι άλλα τρωκτικά.
Επιπλέον, τα σημάδια του χρόνου δεν φαίνονται πάνω τους, παρουσιάζοντας μικρή μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και αντοχή των οστών τους, όσο γερνούν.
Οι παραπάνω λόγοι, έχουν κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι αιτίες της μακροζωίας χωρίς προβλήματα υγείας, κρύβεται στα γονίδια τους και το «μόνο» που έχουμε να κάνουμε είναι να «ξεκλειδώσουμε» το μυστικό!
«Η γήρανση δεν είναι κάτι σταθερό. Δεν υπάρχουν αυστηρά ορισμένα όρια στο πόσο μπορούμε να ζήσουμε. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν στα 80 ή τα 90 δεν είναι κάτι δεδομένο», λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Jonathan Flint, ειδικός στην ανθρώπινη γενετική.
Και εξηγεί: «Θεωρητικά, μπορούμε να φτάσουμε τα 200 χρόνια, εάν καταλάβουμε τα βιολογικά μονοπάτια και τα μεταβάλλουμε με κάποιο τρόπο».
Οι συγκεκριμένοι τυφλοπόντικες έχουν προσαρμοστεί άψογα στο περιβάλλον τους και τρέφονται με δηλητηριώδη φυτά, συνεργάζονται τέλεια μεταξύ τους και έχουν εμφανίσει αξιοσημείωτη αντοχή στον καρκίνο.