Από τις αρχές του χρόνου κυκλοφορεί στη χώρα μας ένα νέο φάρμακο για την οστεοπόρωση , το οποίο χορηγείται ανά εξάμηνο με μία υποδόρια ένεση, και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το φάρμακο αυτό, που έχει ως δραστική ουσία το denosumab, ανήκει στην κατηγορία των anti RANKL αντισωμάτων και βάζει φρένο στην οστική απορρόφηση ενώ παράλληλα αυξάνει την οστική μάζα μειώνοντας τον κίνδυνο των καταγμάτων ισχίου και σπονδυλικής στήλης.Το πλεονέκτημά του είναι ότι χορηγείται μία φορά το εξάμηνο με μια ένεση την οποία μπορεί να κάνει ο ίδιος ο ασθενής στον εαυτό του, ανέφερε η ενδοκρινολόγος Φωτεινή Παπαδοπούλου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, που θα πραγματοποιηθεί 6-9 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Το φάρμακο ενδείκνυται για τη ιδιοπαθή οστεοπόρωση καθώς και για άνδρες που παρουσιάζουν οστεοπόρωση μετά από θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη. Πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ενώ ο ασθενής θα πρέπει να παίρνει σκευάσματα με βιταμίνη D και ασβέστιο.
Η οστική μάζα αρχίζει να χτίζεται από την ημέρα της γέννησης, ανέφερε η κ Παπαδοπούλου τονίζοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν χαμηλότερη οστική μάζα από τα συνομήλικά τους που έχουν κανονικό Δείκτη Μάζας Σώματος.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η κατανάλωση κόκα κόλας, τσιπς και κρέατος προκαλούν ασβεστουρία (αποβολή του ασβεστίου με τα ούρα) με συνέπεια να επηρεάζεται αρνητικά η οστική μάζα του παιδιού. Αν σε αυτά προστεθεί η υπερβολική τηλεθέαση και η έλλειψη άσκησης η κατάσταση της οστικής μάζας γίνεται χειρότερη.