Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που συγχωρούν και αφήνουν το θυμό τους να ξεθυμάνει έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένη πίεση στο αίμα.
Στην έρευνά τους συμμετείχαν 200 εθελοντές από τους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν μια φορά που τους είχε πληγώσει πολύ κάποιος φίλος τους. Από τους μισούς ζητήθηκε να εστιάσουν στους λόγους για τους οποίους είχαν θυμώσει πολύ και από τους υπόλοιπους να εξετάσουν την κατάσταση με πιο επιεική ματιά.
Στη συνέχεια οι ερευνητές απέσπασαν την προσοχή των εθελοντών για πέντε λεπτά και αμέσως μετά τους ζήτησαν να φέρουν στο μυαλό τους και πάλι το ίδιο περιστατικό αφήνοντάς τους όμως ελεύθερους να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα το προσέγγιζαν.
Αφού τους συνέδεσαν με ειδικά μηχανήματα, πήραν μετρήσεις από την αρτηριακή τους πίεση και τους παλμούς της καρδιάς.
Η ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν η Dr Britta Larsen, παρατήρησε ότι η πρώτη ομάδα παρουσίασε αυξημένη αρτηριακή πίεση συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Δεν παρατηρήθηκε ωστόσο διαφορά στον καρδιακό τους ρυθμό.
Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Biobehavioural Medicines και παρότι, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η μελέτη είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, φαίνεται ότι η «συγχώρεση» μπορεί να μειώσει την αντιδραστικότητα σε στρεσογόνα γεγονότα και να παρέχει ενός είδους προστασία στον οργανισμό.