Τα παιδιά εκ φύσεως έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα. Επιπλέον οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Φυσικά, ο ήλιος δεν προσβάλλει το ίδιο όλους τους τύπους δέρματος. Τα ανοιχτόχρωμα άτομα, δηλαδή αυτά που έχουν λευκό δέρμα, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Όσο πιο μελαχρινός είναι ένας άνθρωπος τόσο μικρότερο κίνδυνο αντιμετωπίζει.
Πρέπει να τονίσουμε ότι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες (UVA) διαπερνούν τα σύννεφα, ακόμα και το τζάμι. Επίσης επιφάνειες που ανακλούν το φως, όπως το νερό και το χιόνι, «πολλαπλασιάζουν» την έκθεση στον ήλιο. Το καλοκαίρι και ιδίως τις μεσημεριανές ώρες η ηλιακή ακτινοβολία είναι ισχυρότερη. Επομένως αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε τότε ή να κάνουμε ηλιοθεραπεία. Ακόμα και η παραμονή μέσα στο νερό δεν παρέχει προστασία.
Τα βρέφη δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο και πρέπει να παραμένουν ντυμένα στη σκιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να φορούν σκουρόχρωμα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Τελευταία μάλιστα κυκλοφορούν ρούχα με ειδική σήμανση φωτοπροστασίας.
Τέλος είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέμας. Αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται περίπου 20 λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες. Για χρήση στο νερό υπάρχουν αδιάβροχα προϊόντα. Κάθε αντηλιακή κρέμα αναγράφει δύο δείκτες προστασίας, για την υπεριώδη ακτινοβολία Α και Β αντίστοιχα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης τόσο περισσότερη ώρα μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο.
Πηγή: iatronet.gr