Όταν τον περασμένο Οκτώβριο η Κάρολ Μίντλετον δήλωνε ότι κάνει την δίαιτα Dukan και έχει χάσει δύο κιλά σε τέσσερις μέρες, ο αρραβώνας της κόρης της Κέιτ με τον πρίγκιπα Ουϊλιαμ δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί. Η δήλωσή της όμως έκανε τις βρετανικές ταμπλόιντ να αρχίσουν να υποψιάζονται ότι επίκειται βασιλικός γάμος – και την συγκεκριμένη δίαιτα να γίνεται best-seller στη Βρετανία.
Το «Dukan Diet» είναι το βιβλίο αδυνατίσματος με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία, ενώ τα τρόφιμα που συνιστά έχουν παρουσιάσει το τελευταίο εξάμηνο αύξηση κατά 100% στις πωλήσεις τους.Όταν ο επινοητής της δίαιτας δρ Πιέρ Ντουκάν – ο γάλλος νευρολόγος που εγκατέλειψε την νευρολογία για την διαιτολογία – ρωτήθηκε που αποδίδει την επιτυχία της δίαιτας του στη Γηραιά Αλβιώνα, απάντησε πως δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες: το ότι αποδίδει και η Κάρολ Μίντλετον.
Η δίαιτα Dukan δεν είναι καινούργια. Στη Γαλλία υπάρχει από το 2000 και 1,5 εκατομμύριο Γαλλίδες «πίνουν νερό» στο όνομά της. Την παγκόσμια καταξίωση, όμως, την αποκτά τώρα – χάρη πρωτίστως στην κυρία Μίντλετον, και δευτερευόντως σε άλλους διάσημους θιασώτες της όπως το τοπ μόντελ Ζιζέλ Μπούντχεν και η τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.
Οι απανταχού διαιτολόγοι, όμως, προειδοποιούν ότι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεϊνες μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η κακοσμία του στόματος, η μειωμένη ενεργητικότητα και η δυσκοιλιότητα, ενώ ακόμα σοβαρότερο θεωρούν το γεγονός ότι περιέχει πολύ αλάτι και λιγοστή βιταμίνη C που μπορεί να οδηγήσουν σε «διαταραχή της ισορροπίας θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό».
Ο δρ Ντουκάν ωστόσο εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η δίαιτά του είναι ασφαλής, πως όποιος την κάνει αδυνατίζει και ότι το 40% δεν ξαναπαχαίνουν επειδή τηρούν κατά γράμμα – και εφ’ όρου ζωής – το τέταρτο και τελευταίο στάδιο: αυτό της συντήρησης.
Γρήγορο αδυνάτισμα
Το μεγάλο δέλεαρ της συγκεκριμένης δίαιτας είναι η υπόσχεση για ταχεία απώλεια βάρους, δίχως περιορισμούς στις ποσότητες που θα φάει κανείς. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Σε τέσσερα στάδια:
1. Το πρώτο είναι η «ολομέτωπη επίθεση» κατά την οποία πρέπει να τρώει μόνο πρωτεϊνες. Με άλλα λόγια, επιτρέπονται μόνο κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά, για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 1 έως 10 ημέρες, αναλόγως με τα κιλά που θέλει να χάσει.
Αυτό το πρώτο στάδιο είναι τέτοιο σοκ για τον οργανισμό, ώστε πολλοί βλέπουν τη ζυγαριά τους να δείχνει έως 3,5 κιλά λιγότερα μέσα σε 5 μόλις μέρες.
Αυτού του είδους η σύντομη, πρωτεϊνούχα διατροφή απαλλάσσει – σύμφωνα με τον επινοητή της – τους ιστούς από το περιττό νερό, αμβλύνει το αίσθημα της πείνας (όταν τρώμε μόνο πρωτεϊνες, λέει ο δρ Ντουκάν, ο οργανισμός παράγει κετονικά κύτταρα που αποτελούν πανίσχυρους καταστολείς της όρεξης) και ταυτοχρόνως διατηρεί τον μυϊκό τόνο και την λάμψη του δέρματος.
2. Στο δεύτερο στάδιο, οι μέρες της απόλυτης πρωτεϊνοφαγίας εναλλάσσονται με μέρες κατά τις οποίες καταναλώνονται οι πρωτεϊνες μαζί με ατέλειωτες ποσότητες σαλάτας και λαχανικών.
Τις μέρες αυτές, μπορεί κανείς να αρχίσει ένα γεύμα με σαλάτα ή σούπα και στη συνέχεια να φάει κρέας ή ψάρι συνοδευμένο με γευστικά, αρωματικά λαχανικά.
Σε αυτό το στάδιο, το σωματικό βάρος μειώνεται κατά περίπου 1 κιλό την εβδομάδα, αλλά θεωρητικώς νιώθει κανείς υγιής και ευτυχισμένος. Επειδή, εξάλλου, δεν τίθεται περιορισμός στις ποσότητες των πρωτεϊνών και των λαχανικών, νιώθει κανείς χορτάτος.
3. Μόλις φτάσει κανείς στο επιθυμητό βάρος, οι τροφικές επιλογές του αυξάνονται κατακόρυφα, καθώς εισέρχεται στο τρίτο στάδιο – σε αυτό της σταθεροποίησης, κατά το οποίο εισάγονται προοδευτικά φρούτα, ψωμί, τυρί και άλλοι υδατάνθρακες (όπως τα ζυμαρικά) στη διατροφή.
Στο στάδιο αυτό, όποιος κάνει δίαιτα ενθαρρύνεται να απολαμβάνει δύο πλούσια, δίχως περιορισμούς, «εορταστικά» γεύματα την εβδομάδα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα πάντα – από αλκοόλ και σοκολάτα έως βούτυρο και ψωμιά. Αυτή δεν είναι μια… κραιπάλη, αλλά κανονική σύσταση, που αποτελεί σημαντικό τμήμα της αποδοχής του δρος Ντουκάν ότι το φαγητό πρέπει να είναι απόλυαση, εάν θέλουμε να μείνουμε αδύνατοι για πάντα.
Είναι προφανές ότι στο στάδιο αυτό δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα αδυνατίσει, ούτε όμως πρόκειται να παχύνει. Και αυτό, διότι το στάδιο της σταθεροποίησης σχεδιάστηκε ως το ενδιάμεσο μεταξύ της δίαιτας και της επιστροφής στο κανονικό φαγητό – και ως στόχο του είναι να βρει ο οργανισμός μια νέα ισορροπία με το νέο του μέγεθος.
Ο δρ Ντουκάν υποστηρίζει πως για κάθε 0,5 κιλό που έχει χάσει ο οργανισμός στα προηγούμενα στάδια, απαιτούνται 5 μέρες στο στάδιο της σταθεροποίησης, για να μπορέσει ο οργανισμός να προσαρμοστεί και να δεχτεί εφ’ όρου ζωής το νέο βάρος.
4. Όταν «σταθεροποιηθούν» όλα τα χαμένα κιλά, αρχίζει το τελευταίο στάδιο της δίαιτας: η συντήρηση. Κατ’ αυτήν, μπορεί κανείς να τρώει και να πίνει ό,τι θέλει, δίχως ενοχές, αρκεί να τηρεί τον τελευταίο κανόνα της δίαιτας: μία μέρα την εβδομάδα, κατά προτίμηση Πέμπτη, να τρώει μόνο πρωτεϊνες (κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών). Πόσο διαρκεί αυτό το στάδιο; Εφ’ όρου ζωής.
Οι θιασώτες της εν λόγω δίαιτας αυξάνονται διαρκώς και οι αφηγήσεις μέσα από τα blogsτους αποτελούν τις ζωντανές μαρτυρίες της επιτυχίας. Ωστόσο, το πρόγραμμα μπορεί να αποτύχει – και ο δρ Ντουκάν λέει πως αυτό μπορεί να συμβεί κατά τα πρώτα δύο στάδια, που είναι και πολύ περιορισμένες οι τροφικές επιλογές και πολύς κόσμος κάνει ένα λάθος: τρώει καθημερινά τα ίδια και τα ίδια, και η μονοτονία αυτή αποτελεί εγγύηση αποτυχίας.
Αυτό τον σκόπελο υπερβαίνουν τα βιβλία με συνταγές μαγειρικής, που επίσης έχει επινοήσει ο ευρηματικός δρ Ντουκάν. Η φιλοσοφία του είναι απλή: πως μπορεί να βαρεθεί κανείς μια πρωτεϊνική «επίθεση», όταν μπορεί να τσιμπολογήσει λίγα μάφιν από πίτουρο βρώμης ή ένα «τσήζκεϊκ Ντουκάν»;
Πριν από 35 χρόνια…
Ο δρ Ντουκάν λέει ότι του ήρθε η ιδέα μιας δίαιτας με λίγα λιπαρά και πολλές πρωτεϊνες από έναν φίλο του, ο οποίος τον ικέτευε να του δώσει μερικές διατροφικές συμβουλές, λέγοντάς του ότι θα κάνει τα πάντα – εκτός από το να κόψει το κρέας.
«Του είπα να τρώει επί 5 μέρες μόνο κρέας, ψάρι και κάποια γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών», αφηγείται. «Την έκτη μέρα ήρθε προβληματισμένος στο ιατρείο μου και μου ζήτησε να ζυγιστεί, γιατί η ζυγαριά του είχε χαλάσει και έδειχνε πως είχε χάσει 5 κιλά».
Η ζυγαριά του άντρα αυτού δεν είχε κανένα πρόβλημα – όντως είχε χάσει 5 κιλά. Εκείνος συνέχισε τη δίατα για άλλες 5 μέρες και έχασε 3 ακόμα κιλά.
Ο δρ Ντουκάν λέει πως τον εξέπληξε τόσο πολύ η επίδραση που είχε αυτό που επινόησε στο βάρος του φίλου του, ώστε άλλαξε ειδικότητα – από τη νευρολογία μεταπήδησε στην διατροφολογία – και πέρασε τα επόμενα… 35 χρόνια μελετώντας και τελειοποιώντας τα διάφορα «συστατικά» της δίαιτάς του.
«Με το πέρασμα του χρόνου συνειδητοποίησα ότι το μέτρημα των θερμίδων δεν αποδίδει – ο εγκέφαλος όποιου κάνει δίαιτα δεν έχει μάθει να μετράει θερμίδες», εξηγεί. «Ναι, όποιος πραγματικά θέλει να αδυνατίσει θα τα καφέρει όποια δίαιτα κι αν κάνει, αλλά όλοι ή σχεδόν όλοι κάποια στιγμή ξαναπαχαίνουν».
Ο δρ Ντουκάν λέει πως ως γιατρός αρνείται να πιστέψει πως το ατέλειωτο λίπος στην διατροφή μπορεί να είναι υγιές – πιστεύει ακράδαντα ότι αν δεν περιοριστεί, μακροπρόθεσμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Γι’ αυτό, σε αντίθεση με την φημισμένη δίαιτα Άτκινς που επίσης είναι πρωτεϊνική αλλά συνιστά καθημερινά κάθε είδους πρωτεϊνη (ακόμα και το μπέικον), η δική του δίαιτα δίνει έμφαση στην πηγή του λίπους που θα καταναλώσει κανείς. «Τα ψάρια περιέχουν λίπος, αλλά αυτό είναι υγιεινό», τονίζει, «ενώ τα κορεσμένα λιπαρά περιορίζονται με την επιλογή άπαχων κρεάτων και άπαχων ή λίγων λιπαρών γαλακτοκομικών».
Γιατί, όμως, επέλεξε τις πρωτεϊνες; Ανά γραμμάριο – εξηγεί – περιέχουν λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι τα λίπη και οι περισσότεροι υδατάνθρακες, ενώ έχουν τόσο πολύπλοκη δομή, ώστε ο οργανισμός καταναλώνει πολλές θερμίδες για να τις επεξεργαστεί και να τις πέψει. Έτσι, η απώλεια βάρους είναι αναπόφευκτη και πολύ γρήγορη.
Για τον δρα Ντουκάν, πάντως, το τελευταίο στάδιο της δίαιτας, αυτό της συντήρησης, είναι ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα στο πρόγραμμά του. «Πολλοί γιατροί πιστεύουν πως η δουλειά τους τελείωσε όταν αδυνατίσει ο ασθενής τους, αλλά όταν τα κιλά του αναπόφευκτα αρχίσουν πάλι να συσσωρεύονται, υπάρχει θέμα», λέει. «Από την άλλη, δεν θα μπορούσα να συστήσω σε κανέναν να κάνει δίαιτα για μια ζωή – είναι πολλές οι απολαύσεις που θα στερηθεί, αν μονίμως προσέχει τι τρώει».
Γι’ αυτό το λόγο, ο δρ Ντουκάν δεν εκλαμβάνει καν ως δίαιτα το στάδιο της συντήρησης του νέου σωματικού βάρους. Όποιος έχει ακολουθήσει κατά γράμμα τα δύο πρώτα στάδια και επέστρεψε σταδιακά στο φυσιολογικό φαγητό στο τρίτο, στο τέταρτο τρώει πια ό,τι θέλει, με μια μικρή θυσία: να τρώει μόνο πρωτεϊνες κάθε Πέμπτη.
«Τρώγοντας μία μέρα την εβδομάδα μόνο πρωτεϊνες, μπορεί να χάσει έως 1 κιλό – και με αυτή την απώλεια διορθώνει τυχόν αύξηση που οφείλεται στο ότι έφαγε πολύ κάποιες άλλες μέρες», εξηγεί.
Η ιδέα της «πρωτεϊνούχας Πέμπτης» είναι πια τόσο εκτενής στη Γαλλία, ώστε «πολλές φορές, όταν τρώω σε κάποιο εστιατόριο την Πέμπτη, ακούω γύρω μου πελάτες να ζητάνε τη μπριζόλα ή το ψάρι τους σκέτο, χωρίς καν λίγα λαχανικά», υποστηρίζει.
Τα μυστικά συστατικά: Βρώμη και νερό
Καθ’ όλη τη διαρκεία της δίαιτας, πρέπει να πίνει κανείς άφθονο νερό – 1,5 έως 2 λίτρα την ημέρα – και να τρώει έναν υδατάνθρακα: μία κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα.
Το πίτουρο της βρώμης είναι πλούσιο σε σάκχαρα και πρωτεϊνες, αλλά το κύριο όφελός του είναι ότι περιέχει υψηλά επίπεδα διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες απορροφούν νερό στο έντερο και αποκτούν μέγεθος ίσο με το 20πλάσιο που έχουν δίχως νερό.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθει κανείς χορτάτος, ενώ καταπραϋνει τη δυσκοιλιότητα, που θεωρείται αναμενόμενη έπειτα από τέσσερις μέρες στο πρώτο στάδιο της δίαιτας.
Το πίτουρο της βρώμης έχει επίσης το πλεονέκτημα πως όταν το πέψει ο οργανισμός, προσελκύει μόρια λίπους, σάκχαρα και τοξίνες και τα αποβάλλει από τον οργανισμό, πριν προλάβει να τα απορροφήσει.
Ένα τυπικό πρωτεϊνικό μενού
* Πρωινό. Καφές ή τσάι (με άπαχο γάλα και τεχνητό γλυκαντικό, εάν θέλει κανείς), δύο μικρά άπαχα γιαούρτια και 225 γραμμάρια άπαχο κότατζ τσηζ, και μία φέτα γαλοπούλα, κοτόπουλο ή λίγων λιπαρών ζαμπόν ή ένα αυγό.
* Δεκατιανό. Ένα μικρό άπαχο γιαούρτι ή 115 γραμμάρια άπαχο κότατζ τσηζ
* Μεσημεριανό. Μπούτι από κοτόπουλο, φιλέτα σολομού ποσέ ή μπριζόλα με custard αυγού.
* Απογευματινό. Ένα άπαχο γιαούρτι και μια φέτα γαλοπούλα
* Βραδινό. Γαρίδες σωταρισμένες σε βότανα και εσκαλόπ κοτόπουλου, και ένα πάνκεϊκ βρώμης.
1ο ΣΤΑΔΙΟ: Τι επιτρέπεται
Οτιδήποτε ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο που ακολουθεί είναι απαγορευμένο, κατά το πρώτο στάδιο:
1. Άπαχο μοσχαρίσιο και βόειο κρέας ή κουνέλι (όχι χοιρινό ή αρνί). Αφαιρέστε όλο το ορατό λίπος και αποφύγετε τα παϊδάκια, διότι έχουν πολλά λίπη. Να το τρώτε ψητό, βραστό ή στον ατμό, δίχως βούτυρο, λάδι ή κρέμα γάλακτος (ούτε καν τις άπαχες εκδόσεις τους). Μπορείτε να το φάτε σαν μπιφτέκι (αναμεμιγμένο με αυγά και μπαχαρικά) ή να φάτε κατεψυχμένο μπέργκερ (αρκεί να περιέχει λιγότερο από 10% λίπος).
2. Κοτόπουλο και γαλοπούλα, δίχως την πέτσα και τα φτερά.
3. Ζαμπόν με λίγα λιπαρά και άπαχο. Να αποφεύγετε τα deli και τα καπνιστά.
4. Συκώτι (από μοσχάρι, βοοειδές ή κοτόπουλο).
5. Όλα τα ψάρια (φρέσκα, κατεψυγμένα, «παχιά» ή μη, καπνιστά ή σε κονσέρβα με νερό).
6. Όλα τα οστρακόδερμα και τα θαλασσινά (ακόμα και καβουροπόδαρα)
7. Έως δύο αυγά την ημέρα, αλλά αν έχετε πολλή χοληστερόλη μην υπερβείτε τους 3-4 κρόκους την εβδομάδα (το ασπράδι μπορείτε να το τρώτε).
8. Άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι με 0% λιπαρά, φρέσκο τυρί, κότατζ τσηζ και άπαχο γάλα. Το άπαχο σκέτο γιαούρτι και τα γιαούρτια με γεύση καρίδας, βανίλιας και λεμονιού συνιστώνται δίχως περιορισμό, αλλά τα άπαχα γιαούρτια φρούτων (περιέχουν πουρέ φρούτων) πρέπει να περιορίζονται (έως 2 την ημέρα).
9. Τεχνητά γλυκαντικά, ξύδι, μπαχαρικά, βότανα, σκόρδο, κρεμμύδι, χυμός λεμονιού στο φαγητό, μουστάρδα και αλάτι (με μέτρο), κέτσαπ δίχως ζάχαρη (με μέτρο), τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
Πρόσθετοι κανόνες
* Να πίνετε 1,5 λίτρο νερό την ημέρα (σκέτο ή ανθρακούχο), ιδίως τις ώρες των γευμάτων, για να νιώθετε χορτάτοι. Τσάι, καφές και λάιτ ροφήματα (όχι πάνω από 1 θερμίδα ανά ποτήρι) μπορούν να προσμετρηθούν σε αυτή την ποσότητα.
* Να τρώτε 1,5 κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα (ως πόριτζ, πασπαλισμένο σε γιαούρτι ή σε μορφή pancake).
* Να περπατάτε με γρήγορο βήμα επί 20 λεπτά την ημέρα. Ο δρ Ντουκάν τονίζει πως η σύσταση αυτή δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
* Να αποφεύγετε κάθε μορφή πρόσθετου λίπους (βούτυρο ή λάδι).
2ο Στάδιο: Εισαγωγή των λαχανικών
Να εναλλάσσετε μέρες απόλυτης πρωτεϊνοφαγίας (όπως αυτή ορίζεται στο πρώτο στάδιο) με μέρες συνδυασμού πρωτεϊνών-λαχανικών. Την εναλλαγή των ημερών θα την ορίσετε εσείς, αλλά ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός θεωρείται το 1-1 (μία μέρα μόνο πρωτεϊνες, την επόμενη πρωτεινές-λαχανικά, την μεθεπόμενη μόνο πρωτεϊνες κ.ο.κ.).
Στο στάδιο αυτό εισάγονται τα λαχανικά (ωμά, στον ατμό, βραστά ή ψητά σε αλουμινόχαρτο), όπως αγγινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, μπρόκολο, λευκό και κόκκινο λάχανο, κουνουπίδι, κράμβη, λαχανάκια Βρυξελλών, σέλερι, αγγούρι, μάραθο, μανιτάρια, κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκύθια, ραδίκια, μαρούλι, σπανάκι, φασόλια σόγιας, τομάτες.
Περιστασιακά μπορείτε να τρώτε και καρώτα ή πατζάρια, αλλά επειδή περιέχουν αρκετό άμυλο, μην τα καταναλώνετε σε κάθε γεύμα.
Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγονται φρούτα και αμυλούχα λαχανικά και όσπρια (λ.χ. πατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, αρακάς, φασόλια, φακές).
Μην ανησυχήσετε εάν δείτε πως επιβραδύνεται η απώλεια βάρους – επιμείνετε και κάποια στιγμή θα «ξεκολλήσετε».
Οι κανόνες
* 1-5 μέρες σκέτων πρωτεϊνών (όπως στο στάδιο 1) εναλλάσσονται με 1-5 μέρες πρωτεϊνών-λαχανικών.
* Αυξήστε την κατανάλωση πίτουρου βρώμης σε 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
* Αυξήστε την άσκηση σε 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα
* Συνεχίστε να πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο υγρά την ημέρα.
3ο Στάδιο: Η σταθεροποίηση
Όταν φτάσετε στο επιθυμητό βάρος, αρχίζει η σταθεροποίηση, η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από τα κιλά που χάσατε. Ο γενικός κανόνας είναι πως χρειάζεστε 5 μέρες σταθεροποίησης για κάθε 0,5 κιλό που χάσατε.
* Να τρώτε καθημερινά όσες πρωτεϊνες και λαχανικά (μαζί) θέλετε, χωρίς περιορισμούς στην ποσότητα, στους συνδυασμούς και στην ώρα
* Να τρώτε κάθε μέρα ένα φρούτο (αποφύγετε τις μπανάνες, τα σταφύλια, τα κεράσια, τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς)
* Να τρώτε κάθε μέρα δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, αλειμένο με λίγων λιπαρών βούτυρο
* Να τρώτε 40 γραμμάρια σκληρό τυρί την ημέρα (να αποφεύγετε το ροκφόρ, τα τυριά που αλείφονται και όσα παράγονται με γιδίσιο γάλα).
* Κατά το πρώτο ήμισυ της σταθεροποίησης να τρώτε μία μερίδα αμυλούχα τρόφιμα την εβδομάδα, και κατά το δεύτερο αυξήστε τες σε δύο μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα σημαίνει 225 γραμμάρια ζυμαρικά με σάλτσα τομάτας, δίχως λάδι ή μία μερίδα φακές, φασόλια, αρακά, ρύζι (κατά προτίμηση καφέ) ή πατάτες (πολύ σπάνια όμως και χωρίς βούτυρο).
* Διευρύνετε τη διατροφή σας και εντάξτε αρνί, χοιρινό και πλήρες ζαμπόν, μία ή δύο φορές την εβδομάδα (να αφαιρείτε το ορατό λίπος)
* Κατά το πρώτο ήμισυ αυτού του σταδίου, να κάνετε ένα «εορταστικό» γεύμα την εβδομάδα, στο οποίο θα τρώτε ό,τι θέλετε (να προτιμάτε κάτι που σας έχει λείψει πολύ). Κατά το δεύτερο ήμισυ, να κάνετε δύο «εορταστικά» γεύματα την εβδομάδα, αλλά όχι σε συνεχόμενες μέρες.
Οι γενικοί κανόνες
* Μία μέρα την εβδομάδα να τρώτε μόνο πρωτεϊνες (κρέας, ψάρι, αυγά κ.τ.λ.)
* Να τρώτε 2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα
* Να περπατάτε 25 λεπτά την ημέρα (περισσότερο, εάν σας αρέσει και έχετε χρόνο)
Τι να κάνετε αν «ξεφύγετε»
Στο στάδιο αυτό, στόχος είναι να σταθεροποιηθεί το βάρος σας και να μην ξαναπαχύνετε. Αν δείτε την ζυγαριά να «ανεβαίνει», μην πανικοβληθείτε αλλά κάνετε τα εξής:
* Ξανακάνετε επί 4 μέρες τη διατροφή του 1ου σταδίου
* Περιορίστε την κατανάλωση άλατος (για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών)
* Αυξήστε την κατανάλωση υγρών σε 2 λίτρα την ημέρα
* Να κοιμάστε περισσότερο
* Να περπατάτε 60 λεπτά την ημέρα επί 4 συνεχόμενες μέρες.
4ο Στάδιο: Η συντήρηση
Στο στάδιο της συντήρησης υπόσχεται να μην ξαναπαχύνετε ποτέ, αρκεί να ακολουθήσετε τέσσερις βασικούς κανόνες για την υπόλοιπη ζωή σας:
* Να τρώτε ό,τι θέλετε, αλλά ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες του 3ου σταδίου (αυτού της σταθεροποίησης). Με άλλα λόγια: όσες πρωτεϊνες και λαχανικά θέλετε, ένα φρούτο την ημέρα, δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως την ημέρα, μία μερίδα τυρί την ημέρα, και κάθε εβδομάδα μόνο δύο φορές άμυλο και μόνο δύο «εορταστικά» γεύματα.
* Μία μέρα την εβδομάδα να τρώτε μόνο πρωτεϊνες (ειδικά αυτή την ημέρα πρέπει να πίνετε 2 λίτρα υγρά)
* Να περπατάτε με γρήγορο βήμα 20 λεπτά κάθε μέρα και ποτέ να μην μπαίνετε στο ασανσέρ ή στην κυλιόμενη σκάλα.
* Να τρώτε κάθε μέρα 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης.
Οι ενστάσεις των ειδικών
Το βιβλίο «The Dukan Diet» έχει ήδη πουλήσει 3 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του εκδοτικού οργανισμού Random House που το διαθέτει εδώ και λίγες μέρες στις ΗΠΑ.
Πολλοί ειδικοί σε θέματα διατροφής, όμως, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αρτιότητά του.
Έχει πολλά λίπη
«Ουσιαστικά είναι “συνταγή καταστροφής”», λέει η διαιτολόγος δρ Κάρεν Κόνγκρο, διευθύντρια του Προγράμματος Ευεξίας στο Νοσοκομειακό Κέντρο του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη. «Το να το ακολουθήσει κανείς για λίγο καιρό, πιθανώς δεν δημιουργεί πρόβλημα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι ανθυγιεινό. Περιέχει πολλά λίπη, δεν περιορίζει το αλάτι, έχει πολύ λίγα φρούτα, υδατάνθρακες και όσπρια, που πρέπει να αποτελούν τον κορμό της υγιεινής διατροφής».
Μαζί της συμφωνούν η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας στην Διατροφή, το Περιβάλλον & την Εργασίας (ANSES) και η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία, που ήδη εξέδωσαν προειδοποιήσεις πως η μακροχρόνια ακολούθηση της συγκεκριμένης διατροφής είναι επιζήμια για την καρδιολογική υγεία.
Δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη
Από την πλευρά της, η δρ Κόνι Ντίκαμν, διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις, λέει πως η δίαιτα Dukan αποτελεί μια μορφή δίαιτας Άτκινς, η οποία ναι μεν μοιάζει πιο υγιεινή και λιγότερο βαρετή, αλλά «έχει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες την καθιστούν κακή επιλογή για μια υγιεινή απώλεια βάρους. Ει μη τι άλλο, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως ο δραστικός περιορισμός των υδατανθράκων αποτελεί εγγύηση για απώλεια βάρους».
«Μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή, θα ήταν να διαλέγει κανείς μικρές ποσότητες από ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, με λαχανικά και φρούτα, και άπαχες πρωτεϊνες όπως το ψάρι, τα πουλερικά ή το άπαχο κρέας, συν λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα και περιορισμό των θερμίδων από πρόσθετα λίπη και ζάχαρη», τονίζει η δρ Ντίκμαν.