Ποιες τροφές επηρεάζουν τη μνήμη μας

 
Χρειάζεστε εγρήγορση, ζωντάνια, πνευματική διαύγεια; Διαβάστε πιο κάτω, τις τροφές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν, ότι η διατροφή, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ενέργειά μας τη μνήμη και τη δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης μας, τη μελαγχολία ή τη νευρικότητα που ίσως νοιώθουμε σε κάποιες περιπτώσεις, την τυχόν επιθετικότητα, που μπορεί να εκδηλώνουμε περιοδικά.


Έχει φανεί, ότι ουσίες όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, καθώς και η καφεΐνη επηρεάζουν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό, τόσο τη διάθεση, όσο και την πνευματική μας διαύγεια.

Υδατάνθρακες, συναντούμε στη ζάχαρη που περιέχεται στα γλυκά στις πάστες, στα κέικ, στα ντόνατς, στα παγωτά, στα δημητριακά με πολλή ζάχαρη, στο ρύζι, στα μακαρόνια, στο ψωμί, στις πατάτες, στα λαχανικά, κ.α. Πρωτεΐνες, συναντούμε κυρίως στο κρέας, στα ψάρια , στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αυγά, στα όσπρια.

Λίπος συναντούμε συνήθως στο λαρδί, στα λιπαρά ψάρια, στο ολόπαχο γάλα, στα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, στις φρέσκες κρέμες, στα εντόσθια των ζώων στο ελαιόλαδο, στη μαργαρίνη στις ελιές κ.α. Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε άπαχο κρέας, όπως στήθος γαλοπούλας, κοτόπουλο χωρίς δέρμα (πέτσα), κουνέλι, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, ψάρια με χαμηλά λιπαρά, αποβουτυρωμένο γάλα, ημιάπαχο γιαούρτι κ.α. Ο λόγος είναι ότι το υπερβολικό λίπος, ελαττώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου λόγω του ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να γίνει η πέψη του.

Καφεΐνη συναντούμε στον καφέ που περιέχει καφεΐνη, στη σοκολάτα που περιέχει κακάο, στο μαύρο τσάι και στα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Σύμφωνα με νεότερες μελέτες ακόμα και μια μικρή αλλά παρατεταμένη έλλειψη κάποιων θρεπτικών ουσιών, μπορεί να απορυθμίσει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Αν π.χ. ένα παιδί επιστρέφοντας από το σχολείο καταναλώνει πατατάκια και αναψυκτικό και για βραδινό πίτσα με ελάχιστο ή καθόλου τυρί και παγωτό για επιδόρπιο, έχει «βομβαρδίσει» τον οργανισμό του για αρκετές ώρες με υδατάνθρακες.

Τι προκαλούν οι υδατάνθρακες; Οι υδατάνθρακες προκαλούν χαλάρωση, ύπνο. Ακόμα περισσότερη χαλάρωση θα προκαλέσουν αν το παιδί καταναλώσει αυτά τα τρόφιμα με άδειο στομάχι. Στην περίπτωση που αναφέραμε πιο πάνω, το παιδί θα δυσκολευτεί να μελετήσει, λόγω του ότι θα αισθάνεται υπνηλία. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε κάποια άτομα οι υδατάνθρακες προκαλούν εγρήγορση.

Οι υδατάνθρακες και το λίπος λοιπόν, προκαλούν συνήθως χαλάρωση και υπνηλία, ενώ οι πρωτεΐνες και τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη εγρήγορση.

Οπότε εάν πρόκειται να έχετε διαγώνισμα ή θα πάτε σε εξετάσεις, μη φορτώσετε τον οργανισμό σας με καραμέλες σοκολάτες, γλυκά, πάστες, κέικ, παγωτά, δημητριακά με πολλή ζάχαρη, ρύζι, μακαρόνια χωρίς να τα συνδυάσετε με πρωτεΐνες. Αντίθετα για να εντείνετε την πνευματική σας απόδοση, καταναλώστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με υδατάνθρακες. Μπορείτε π.χ. να καταναλώσετε γαλοπούλα, ψάρια χαμηλά σε λιπαρά, αποβουτυρωμένο γάλα, ημιάπαχο γιαούρτι, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, συνδυάζοντας τα με λαχανικά, σαλάτα, λίγο πιλάφι ή μακαρόνια ή πατάτες. Επίσης κάτι άλλο το οποίο είναι καλό να αναφέρουμε είναι ότι δεν χρειάζεται να καταναλώσει κάποιος πολλή ποσότητα πρωτεΐνης για να έχει πνευματική διαύγεια. Λίγο κρέας ή τυρί με τα ζυμαρικά του, 1 ποτήρι γάλα με κουλουράκια, λίγος τόνος με ψωμί είναι αρκετό.

Κάτι άλλο το οποίο φαίνεται ότι βοηθά, είναι ο καφές. Είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να καταναλώνει κάποιος πολλούς καφέδες την ημέρα. Μόνο 2 φλιτζάνια των 150 ml είναι αρκετά. Ένα το πρωί και ένα άλλο νωρίς το απόγευμα. Είναι καλύτερα επίσης ο καφές να καταναλώνεται σιγά σιγά για να διαρκεί περισσότερο και η δράση του. Και εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε κάποια άτομα ο καφές και κάποια άλλα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη π.χ. μαύρο αναψυκτικό, προκαλούν υπνηλία αντί εγρήγορση.

Επίσης ενέργεια, μπορούν να μας προσφέρουν τα φρούτα π.χ. μήλο, αχλάδι, ροδάκινο, σταφύλι και οι ξηροί καρποί π.χ. καρύδια, σταφίδες, παστά βερίκοκα, σύκα κ.α. Φυσικά αυτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο διότι προκαλούν αύξηση του βάρους.

Κάτι άλλο το οποίο είναι ενδιαφέρον να πούμε είναι ότι το μητρικό γάλα φαίνεται ότι αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, διότι και αυτό περιέχει λιπαρά οξέα ω3 που βρίσκουμε και στα ψάρια. Για αυτό είναι πολύ βασικό όλα τα βρέφη να θηλάζουν.

Ποιες τροφές τώρα εξασθενούν την μνήμη;

Το λίπος, όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Έχει φανεί ότι η υπερβολική πρόσληψη λίπους, κυρίως χοιρινού λίπους, ελαττώνει τη νοητική ικανότητα. Κάτι άλλο το οποίο βλάπτει την μνήμη είναι αλκοόλ. Έχει φανεί ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, προκαλούν μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη. Η κατάχρηση δε, επιφέρει σοβαρές βλάβες στην γενικότερη λειτουργία του, κυρίως στο πεδίο της μνήμης. Ο εγκέφαλος ενός τριαντάχρονου αλκοολικού, λειτουργεί όμοια με αυτόν ενός ατόμου ηλικίας 50 χρονών. Για αυτό προσέξτε πολύ το ποτό!

Συμπερασματικά, πριν από τις εξετάσεις ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση που απαιτεί πνευματική εγρήγορση, φροντίστε να καταναλώσετε λιγότερους υδατάνθρακες, ελάχιστο λίπος, περισσότερες πρωτεΐνες. Φροντίστε πάντοτε να καταναλώνετε πρώτα τις πρωτεΐνες και μετά τους υδατάνθρακες, όταν θα έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία της πέψης για τις πρωτεΐνες, οι οποίες πρέπει να φτάσουν πιο γρήγορα στον εγκέφαλο. Π.χ. αν θα φάει κάποιος ψάρι με πατάτες σαλάτα λαχανικά και ψωμί καλύτερα είναι να αρχίσει με το ψάρι και στη συνέχεια με τα λαχανικά, τη σαλάτα και το ψωμί.

Μην καταναλώνετε υδατάνθρακες με άδειο στομάχι ή χωρίς την συνοδεία πρωτεϊνούχων τροφών. Για παράδειγμα δημητριακά τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες με γάλα που περιέχει άφθονες πρωτεΐνες είναι ένας σωστός συνδυασμός. Εάν καταναλώσετε ψωμί, ζυμαρικά ή κρακεράκια με άδειο στομάχι θα σας φέρουν τόση χαλάρωση και υπνηλία, σαν να είχατε καταναλώσει νηστικοί ένα αλκοολούχο ποτό.

Μην καταναλώνετε ένα πλούσιο γεύμα με άφθονα λιπαρά εάν θέλετε κατόπιν να διατηρήσετε την πνευματική σας διαύγεια. Η μεγάλη ποσότητα τροφής προκαλεί λήθαργο.

Καταναλώνετε φρούτα, ξηρούς καρπούς (με μέτρο). Πίνετε μέχρι 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Μην καταναλώνετε ποτό!

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *