Οταν το άγχος γίνεται υπερβολικό, επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του υποψηφίου, όπως τη μνήμη, την προσοχή και τη σκέψη του
Βασανιστικά για πολλούς μαθητές είναι τα προβλήματα υγείας που προκαλεί το στρες των εξετάσεων. Σύμφωνα με την κ. Μοσχοβάκη, οι μαθητές εμφανίζουν κυρίως συμπτώματα από το πεπτικό, πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου, αίσθημα παλμών, ακόμη και τριχόπτωση.
Η καούρα, η ναυτία, το ρέψιμο, το φούσκωμα είναι συμπτώματα που εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Σύμφωνα με μελέτες το στρες προκαλεί αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών, ερεθισμό ορισμένων εγκεφαλικών κέντρων που συμμετέχουν στη ρύθμιση της λειτουργίας της πέψης, αύξηση της επίπτωσης της ναυτίας και των δυσπεπτικών ενοχλημάτων στους εξεταζόμενους.
Η πρόληψη των δυσάρεστων αυτών καταστάσεων γίνεται με την αποφυγή των μεγάλων λιπαρών γευμάτων (συνιστώνται μικρότερα και συχνά γεύματα), την αποφυγή τηγανητών, την αποφυγή αλκοόλ καπνού και κατάχρησης καφέ, την αποφυγή νυχτερινών γευμάτων.
Νερό και φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα ερεθίζουν το στομάχι. Τέτοια φάρμακα που η κλινική εμπειρία αποδεικνύει καθημερινώς ότι χρησιμοποιούνται αρκετές φορές από τους εξεταζόμενους συχνά χωρίς συνταγή, είναι η ασπιρίνη και γενικά τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ο σίδηρος, συμπληρώματα ασβεστίου, ορισμένα αντιβιοτικά και ψυχοτρόπα.
Σε πολλές περιπτώσεις, το στρες προκαλεί διαταραχή των αντανακλαστικών της αφόδευσης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας ή διάρροιας κατά την εξεταστική περίοδο. Η πρόληψη του συμπτώματος είναι δυσχερής.
Ορισμένα άτομα επωφελούνται από την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης οσπρίων, τυποποιημένων τροφών, μπαχαρικών, αλκοόλ και καφέ.
Το νερό είναι ωφέλιμο, αλλά πρέπει να καταναλώνεται μακριά από τα γεύματα και τον ύπνο (όχι υγρά μισή ώρα πριν έως και δύο ώρες μετά το γεύμα), για να μην επιβαρύνεται η διαδικασία της πέψης.
Η χρήση καθαρτικών και φαρμάκων επιδεινώνει τα συμπτώματα από το έντερο. Υιοθετήστε καθημερινά τη συνήθεια, να πηγαίνετε καθημερινά στην τουαλέτα συγκεκριμένη ώρα, ακόμη και εάν δεν έχετε τάση προς αφόδευση.
Κάθε φορά που αισθάνεστε τάση για αφόδευση, πηγαίνετε άμεσα στην τουαλέτα χωρίς αναβολή.
Η ήπια άσκηση (περπάτημα), παράγει ενδορφίνες και έχει ωφέλιμη δράση στη λειτουργία του εντέρου.
Αΰπνία και… νευρικότητα
Στην εξεταστική περίοδο χάνουν τον ύπνο τους
Η αϋπνία κατά την εξεταστική περίοδο εκδηλώνεται με διάφορες μορφές: Τη δυσχέρεια κατά την επέλευση του ύπνου, τις συχνές αφυπνίσεις κατά τη νύχτα, την πολύ πρωινή αφύπνιση ή τον μη ικανοποιητικό ύπνο.
Η σωστή λειτουργία του δικτυωτού συστήματος του εγκεφάλου και η ομαλή αλληλεπίδρασή του με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος είναι πολύ σημαντικά για τον επαρκή ύπνο.
Στο δικτυωτό σύστημα του υποθαλάμου εδράζεται ένας κεντρικός νευρωνικός βηματοδότης που έχει σημαντικό ρόλο στον κύκλο ύπνου εγρήγορσης.
Η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή πέψη, η επίπονη μελέτη κατά τις ώρες που προηγούνται του ύπνου, το κάπνισμα ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι, η κατανάλωση καφέ σε υπερβολικές ποσότητες ή μετά το μεσημέρι, το στρες, ο πόνος, ο θόρυβος, το έντονο φως, είναι παράγοντες, ιδιαίτερα συχνοί κατά τις εξετάσεις, και επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία του δικτυωτού συστήματος.
Οι μαθητές πρέπει να αποφεύγουν το φαγητό και να χαλαρώνουν το δίωρο ή τρίωρο που προηγείται της νυχτερινής κατάκλισης.
Να αποφεύγουν το έντονο φως και τον θόρυβο, να ξαπλώνουν την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ, να μην κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με άτομα που θορυβούν τη νύχτα, να απομακρύνουν τα ρολόγια από τα υπνοδωμάτια, να αποφύγουν τα κρύα ή καυτά μπάνια πριν από τον ύπνο, να ξυπνούν την ίδια περίπου ώρα κάθε πρωί.
Συμπτώματα πονοκεφάλου και ασκήσεις χαλάρωσης
Η κρίση του πονοκεφάλου μπορεί να συνοδεύεται από ανορεξία, ναυτία ή εμετό, συμπτώματα από τα μάτια, ψυχολογικές εκδηλώσεις, δυσκολία συγκέντρωσης και αιμωδίες («μυρμηγκιάσματα»).
Μελέτες δείχνουν ότι ο πονοκέφαλος είναι συχνός κατά την περίοδο των εξετάσεων και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως αϋπνία, αγγειακή υπεραντιδραστικότητα του νευρικού συστήματος, διαταραχές που αφορούν τη σεροτονίνη, έκκριση ορμονών του στρες.
H πρόληψη επιτυγχάνεται με ήπια άσκηση που περιλαμβάνει και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, αποφυγή κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, αποφυγή χώρων με θόρυβο και φως, αποφυγή υπερκόπωσης και αϋπνίας.
Τριχόπτωση λόγω «πίεσης» και κακής διατροφής
Η τρίχα αποτελεί κερατινοποιημένο προϊόν της ρίζας η οποία συνέχεται με την επιδερμίδα.
Η ύπαρξη φυσιολογικής ποσότητας και στιλπνότητας του τριχωτού της κεφαλής, οφείλεται σε μία ευαίσθητη ισορροπία κατά την οποία υπάρχει επάρκεια αναγεννητικών ριζών και φυσιολογική δομή της τρίχας στο μικροσκόπιο από τη ρίζα έως την άκρη.
Η ισορροπία αυτή συχνά διαταράσσεται κατά την εξεταστική περίοδο και την περίοδο προετοιμασίας από παθολογικούς παράγοντες όπως είναι το στρες, η ανεπαρκής λήψη με τη διατροφή σιδήρου βιταμίνης Α λινολεϊκού οξέος πρωτεϊνών, η λήψη ορισμένων φαρμάκων (ορισμένα αναλγητικά), οι κακοί κοσμητικοί χειρισμοί (βίαιο βούρτσισμα, ακατάλληλα σαμπουάν, σφιχτές αλογοουρές) και η διαταραχή ορμονών.