Οι επιστήμονες δήλωσαν πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν σχετίζεται στενά με την πείνα και στην ουσία αποτελεί ένα φυσικό παυσίπονο για τον οργανισμό και εκτιμούν πως η κατανάλωση σοκολάτας για λόγους απόλαυσης ενεργοποιεί στον εγκέφαλο έναν μηχανισμό αντιπερισπασμού ο οποίος υπερισχύει του μηχανισμού που προκαλεί τον πόνο.
«Πρόκειται για φαινόμενο που η ύπαρξή του και η ισχύς του μας εξέπληξε», δήλωσε η Πέγκι Μέισον, καθηγήτρια Νευροβιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας στην «Daily Τelegraph».
Τέλος άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι μελετητές αυτοί ισχυρίζονται πως το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με το νερό όταν κάποιος δεν το πίνει επειδή διψά αλλά για λόγους ευχαρίστησης.