Σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες, οι άνδρες που διατηρούν ενεργό σεξουαλική ζωή κάνοντας σεξ, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και με μεγαλύτερο αριθμό επαφών την εβδομάδα βιώνουν σταθερές συναισθηματικές σχέσεις, προστατεύονται από το στρες και τα καρδιακά επεισόδια, ενώ θεωρείται από τα καλύτερα είδη άσκησης για καύση θερμίδων.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Ανδρέα Μελιδώνη, η Ικαρία κρατά τα σκήπτρα της μακροζωίας με ποσοστά 1,1 των ανδρών και 1,6% των γυναικών να είναι άνω των 90 ετών. Εκτιμάται, ότι παγκοσμίως 102 εκατ. είναι άνω των 80 ετών με προοπτική να γίνουν 161 εκατ. το 2025 και 395 το 2050.
Σχετικά με το σύνδρομο της μακροζωίας, επισημάνθηκε, ότι η γενετική συμβολή (γονίδια) είναι στο 25% και τα περιβαλλοντικά αίτια συμβάλλουν στη γήρανση κατά 75%.
«Η άσκηση, ο περιορισμός πρόσληψης θερμιδών και η ρεσβερατρόλη (φυσική αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια, κόκκινο κρασί, φραγκοστάφυλα, φυστίκια και βατόμουρα) ενεργοποιούν ιστόνες, απαλείφουν μεταλλάξεις κυττάρων, απενεργοποιούν ογκογονίδια και ευοδώνουν το σύνδρομο μακροβιότητας» είπε ο κ. Μελιδώνης.
Εχθροί της υγείας και μακροζωίας είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης και δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη με το 35,2% του πληθυσμού να είναι υπέρβαροι, το 22,5% παχύσαρκοι και το 10% να πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.
Η μέση κατανάλωση θερμίδων στη χώρα μας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, είναι 3.700 θερμίδες έναντι 3.100 τη δεκαετία του ΄70. Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Ενδεικτικά στις ηλικίες 8 – 10 ετών, τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών είναι 29% και των παχύσαρκων 13%. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 2007 οι υπέρβαροι ήταν 1,6 δισ. και οι παχύσαρκοι 400 εκατομμύρια. Ωστόσο το 2015 εκτιμάται, ότι οι υπέρβαροι θα υπερβούν τα 2,3 δισ. και οι παχύσαρκοι τα 700 εκατ., ενώ 357 εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και σύμφωνα με τον ΠΟΥ η προοπτική είναι, το 2025, να υπερβούν τα 500 εκατομμύρια.
Στο πλαίσιο των Ημερίδων Μεταβολισμού που διοργάνωσαν για 17η χρονιά το Ελληνικό Κέντρο Μεταβολικών Νοσημάτων και το Διαβητολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Πειραιά Τζάνειο παρουσιάστηκαν επίσης, τα νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, που δίνουν έμφαση στην εξατομίκευση των αγωγών, στη συμμόρφωση και στην επικοινωνία γιατρού – ασθενούς.
Στο σημαντικό θέμα της οικονομίας στην υγεία σε συνθήκες κρίσης, αναφέρθηκε στη σχετική του εισήγηση ο Λέκτορας Κυριάκος Σουλιώτης, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, επέδειξε μια πρωτοφανή αύξηση σε ορισμένες κατηγορίες δαπάνης υγείας, όπως π.χ. στο φάρμακο όπου η μέση ετήσια αύξηση της περιόδου 2000-2008 ξεπέρασε το 11%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στον ΟΟΣΑ ήταν 3,5%. Αντιστοίχως, η Ελλάδα το 2009 κατείχε την πρώτη θέση στον ΟΟΣΑ στο δείκτη διενέργειας αξονικών τομογραφιών (320 / 1.000 κατοίκους), ενώ η Γερμανία χώρα που παράγει υψηλή απεικονίστική τεχνολογία, στην προτελευταία (49 / 1.000 κατοίκους).
«Ενώ αθροιστικά οι προϋπολογισμοί των εντασσόμενων ταμείων ανήλθαν το 2011 στα 7,8 δισ. ευρώ, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καλείται να προσαρμοστεί το 2012 σε έναν προϋπολογισμό εσόδων ο οποίος ανέρχεται σε 5,8 δισ. ευρώ, αν και σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα καταγεγραμμένο ρυθμό είσπραξης πόρων, αυτοί δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο νέος Οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των συσσωρευμένων υποχρεώσεων των εντασσόμενων φορέων, με τη διαιώνιση του προβλήματος αυτού να απειλεί ακόμη και τον πιο ουσιαστικό λόγο σύστασής του: Τη διαπραγματευτική του δύναμη λόγω του εύρους της ασφαλιστικής του βάσης» ανέφερε ο κ. Σουλιώτης.