Η νέα αυτή εξέλιξη ανακοινώθηκε στο 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βιέννη.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1,4 εκατ. νέα περιστατικά, ενώ περισσότερες από 450.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο ετησίως.
Ο HER2-θετικός καρκίνος είναι μια επιθετική μορφή της νόσου, στην οποία απαντώνται αυξημένες ποσότητες του τύπου 2 υποδοχέα του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (HER2) στην επιφάνεια των κυττάρων των όγκων. Αυτό είναι γνωστό ως «θετικότητα HER2» και αφορά το 15%-20% των γυναικών με καρκίνο του μαστού.
Σήμερα, η θεραπεία του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και συστηματική θεραπεία.
Όσον αφορά την τελευταία, πέραν της χημειοθεραπείας και της ορμονικής θεραπείας, η χορήγηση βιολογικών/στοχευμένων θεραπειών αποκτά συνεχώς και μεγαλύτερο έδαφος. Η χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος «τραστουζουμάμπη» -έναντι του HER2- αποτελεί την πρώτη σε ευρεία κλίμακα εφαρμοσθείσα στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου.
Η νέα υποδόρια ένεση τραστουζουμάμπης διευκολύνει τη χορήγηση της θεραπείας και μειώνει τη συνολική δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης, γιατί είναι λιγότερο επεμβατική και διαρκεί περίπου 5 αντί για 30-90 λεπτά, που διαρκεί η επί του παρόντος εγκεκριμένη ενδοφλέβια χορήγηση.
«Αν αναλογιστούμε, ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου παγκοσμίως και στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο περίπου 4.000 νέα περιστατικά, γίνεται κατανοητό, ότι οι μακροχρόνιες θεραπείες των ασθενών αποτελούν μια σημαντική δαπάνη για το ήδη επιβαρημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρ. Παπαδημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος της Ομάδας Μαστού της Ελληνικής Συνεργαζόμενης Ογκολογικής Ομάδας και υπεύθυνος σύνταξης Κατευθυντηρίων Οδηγιών για τον καρκίνο του μαστού της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.
Η υποδορίως χορηγούμενη τραστουζουμάμπη δίνεται υπό μορφή ένεσης -κάτω από το δέρμα- σε σταθερή δόση 600 mg. Η μελέτη περιέλαβε 596 ασθενείς με μη μεταστατικό HER2-θετικό καρκίνο του μαστού και διερεύνησε την αποτελεσματικότητα, τη φαρμακοκινητική και την ασφάλεια της υποδόριας ένεσης τραστουζουμάμπης.
Με βάση τα στοιχεία της διεθνούς μελέτης φάσης ΙΙΙ, HannaH, έχει υποβληθεί αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).