Ασφαλή, αποτελεσματικά και υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ είναι τα γενόσημα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται στη Ελλάδα, σύμφωνα με τον … Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ι. Τούντας, σημείωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό που ξεπερνά το 50% και εξήγησε ότι «όλα τα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής τους (ΗΠΑ, Ινδία κα.), για να εισαχθούν και να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον ΕΟΦ, ο οποίος διενεργεί συστηματικά εργαστηριακούς έλεγχους και επιθεωρήσεις. Επιπλέον, μετά την αδειοδότηση και κυκλοφορία των φαρμάκων, ο ΕΟΦ διενεργεί εργαστηριακούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις».
Οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ είπαν ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων στην Ελλάδα, με στόχο να φθάσει το 30% το 2012 -ενώ σήμερα στη χώρα καταλαμβάνουν ποσοστό μόλις 18% της αγοράς- προκειμένου να γίνει εναρμόνιση με τις χώρες της ΕΕ, να εξορθολογιστεί η συνταγογράφηση, να μειωθεί η φαρμακευτική σπατάλη και να μειωθεί η σχετική δαπάνη του Έλληνα ασφαλισμένου.
Σημειώνεται ότι τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000, σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους, τα γενόσημα προϊόντα αδειοδοτούνται μετά τη λήξη της περιόδου «αποκλειστικότητας» του πρωτοτύπου φαρμάκου, η οποία διαρκεί συνήθως 10 χρόνια. Η αδειοδότηση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία από κάποια εθνική αρχή της ΕΕ ή από τον ΕΜΑ και προβλέπει εξονυχιστική αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων, όπως επισήμανε ο κ. Τούντας.