Η μάχη του ανθρώπου ενάντια στην επάρατη νόσο ήταν πάντοτε άνιση. Ακόμη και όταν κατάφερνε με φάρμακα ή άλλα … μέσα να την πολεμήσει, οι παρενέργειες ήταν πάντοτε σημαντικές.
Τη λύση στο πρόβλημα ελπίζουν ότι θα δώσουν ερευνητές του Χάρβαρντ. Με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό ρομπότ από DNA. Βασικό του χαρακτηριστικό ότι μπορεί να επιτεθεί και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς όμως να βλάψει τα υγιή.
Το νανορομπότ έχει τη μορφή ανοικτού βαρελιού, διαμέτρου 35 νανομέτρων ενώ τα δύο άκρα του είναι κλεισμένο από δύο τμήματα DNA τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν τις καρκινικές πρωτεΐνες στην επιφάνεια των κυττάρων-στόχων και να προσδεθούν σε αυτές.
Όταν έρθει σε επαφή με τα καρκινικά κύτταρα το ρομπότ απελευθερώνει ειδικά μόρια αντισωμάτων με εντολές οι οποίες ενεργοποιούν τη διαδικασία αυτοκαταστροφής των κυττάρων.
Πρόκειται για χαρακτηριστικό που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα και κανονικά ενεργοποιείται σε ασθενή ή γερασμένα κύτταρα. Το νανορομπότ όμως καταφέρνει να το ενεργοποιήσει ακόμη στα καρκινικά.