Η διάγνωση και η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων

Είναι γεγονός ότι τα κονδυλώματα είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που στις ημέρες μας πλήττει … όλο και περισσότερους ανθρώπους. Προσβάλλουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα κονδυλώματα ανήκουν σε μια κατηγορία από ιούς, οι οποίοι εμφανίζονται με τη μορφή μικρών διογκώσεων, σαν μικρά σπυράκια και κρεατοελιές, και προσβάλλουν τα εξωτερικά ή τα εσωτερικά γεννητικά όργανα.

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Στους άνδρες τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν στη βάλανο, στη βάση του πέους και στον πρωκτό. Στις γυναίκες μπορούν να εμφανιστούν στα χείλη του αιδοίου, αλλά και μέσα στον κόλπο και στον πρωκτό. Και στα δύο φύλα μπορούν να παρουσιαστούν και στη στοματική περιοχή.

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με απευθείας επαφή με την προσβεβλημένη περιοχή. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα. Αρχικά τα συμπτώματα είναι σχετικά ανώδυνα, για αυτό και η μόλυνση μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ενώ αργότερα μπορεί να συνοδεύεται από πρήξιμο ή κοκκινίλα και φαγούρα.

Όταν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά μπορεί να είναι ορατά και με το μάτι ή να ψηλαφιστούν με την αφή, ενώ αργότερα συνήθως πολλαπλασιάζονται. Για τη διάγνωση των εσωτερικών κονδυλωμάτων χρειάζονται ειδικές εξετάσεις, όπως κολποσκόπηση ή πρωκτοσκόπηση. Στις γυναίκες αλλοιώσεις του ιού μπορούν να εντοπιστούν με το τεστ Παπανικολάου.

Δεδομένης της μη έγκαιρης ανίχνευσης των συμπτωμάτων, ο φορέας είναι πιθανό να μεταδώσει εύκολα τον ιό σε μελλοντικούς συντρόφους, με καταστροφικές συνέπειες για το άτομο αλλά και τη σχέση του ζευγαριού. Συγκεκριμένα, στις γυναίκες η μόλυνση των έσω οργάνων από τον ιό έχει συνδεθεί, σε κάποιες κατηγορίες κονδυλωμάτων, με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Κατά συνέπεια, δεν είναι σπάνιο οι γυναίκες που προσβάλλονται από τον ιό να εμφανίζουν μειωμένη ερωτική επιθυμία και να αποφεύγουν το σεξ φοβούμενες για την υγεία τους αλλά και θέλοντας να προστατεύσουν το σύντροφό τους. Επίσης, η σχέση ενός ζευγαριού κλονίζεται στην περίπτωση που ένας από τους δύο συντρόφους είχε κολλήσει τον ιό από κάποια προηγούμενη σχέση και εκδηλώθηκε αργότερα, μεταδίδοντάς τον στην τωρινή του σχέση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τωρινός σύντροφος μπορεί να κατηγορήσει τον άλλο για ανευθυνότητα ή ακόμα και για εξωσυζυγική σχέση.

Γενικότερα, το άτομο που προσβάλλεται από κονδυλώματα, όπως άλλωστε και από οποιοδήποτε άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αισθάνεται δυσάρεστα συναισθήματα. Μπορεί να νιώθει θυμό, στεναχώρια, αδικία που έτυχε στο ίδιο και οργή για τον ερωτικό του παρτενέρ που το μετέδωσε. Πολύ συχνή είναι και η ανησυχία για τη συνολική βιολογική υγεία του ατόμου που μπορεί να φτάσει στα όρια τις νοσοφοβίας.

Στην περίπτωση διάγνωσης του ιού, εάν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά ακολουθείται θεραπεία τοπικής φαρμακευτικής καυτηρίασης ή καυτηρίασης με βελόνα ή με λέιζερ. Εάν είναι εσωτερικά και υπάρχουν σοβαρού βαθμού αλλοιώσεις, τότε συνίσταται η αφαίρεσή τους με μορφές θεραπείας, όπως χειρουργική επέμβαση και κρυοπηξία.

Είναι σημαντικό οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό να υποβάλλονται σε συχνές εξετάσεις, ώστε να παρακολουθούν την πορεία της νόσου. Επίσης, γυναίκες και άνδρες θα πρέπει να παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις στο σεξ και να αποφεύγουν την επαφή κατά την περίοδο έξαρσης του ιού, καθώς το προφυλακτικό δεν προσφέρει απόλυτη ασφάλεια από τα κονδυλώματα τα οποία εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Αργύρης Θεοδωρόπουλος
Ψυχολόγος σεξουαλικής υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και οι Δυσλειτουργίες της».

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *