Οι σαλάτες αποτελούν ένα υγιεινό γεύμα απαραίτητο στη διατροφή μας. Συνήθως είναι ένα πιάτο ελαφρύ χωρίς πολλές θερμίδες, μερικές … «παγίδες» όμως μπορούν να μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες και επιπλέον λιπαρά.
Με μερικές προσεκτικές κινήσεις μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η σαλάτα μας είναι γευστική, θρεπτική και light.
– Φτιάξτε τη δική σας σως
Πολλά έτοιμα ντρέσινγκ για σαλάτες είναι μεν γευστικά αλλά έχουν πολύ αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά. Είναι πολύ εύκολο να περιχύσουμε τη σαλάτα μας με ένα ντρέσινγκ που φτιάχνουμε μόνοι μας με πολλά υγιεινά υλικά όπως λεμόνι, ξύδι, ελαιόλαδο, μουστάρδα, γιαούρτι, μέλι, αβοκάντο και πολλά ακόμα. Για όσους μετρούν τις θερμίδες, λάδι και μέλι θέλουν… μέτρο.
-Κάντε τη σαλάτα ένα πλήρες γεύμα
Αν η σαλάτα περιέχει υλικά από όλες τις ομάδες τροφίμων μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα. Δοκιμάστε λοιπόν να προσθέσετε κοτόπουλο, γαλοπούλα, αβγό βραστό, τόνο, σολομό, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, πηγές πρωτεϊνών. Για υδατάνθρακες προσθέστε ζυμαρικά ολικής αλέσεως, παξιμάδια σικάλεως, καλαμπόκι, πατάτα, αρακά αλλά και φρούτα. Καλή εναλλακτική επιλογή είναι οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.
-Βάλτε… χρώμα στη σαλάτα
Κάθε λαχανικό περιέχει διαφορετικές βιταμίνες. Αν φτιάχνετε σαλάτα με πολλά και διαφορετικά λαχανικά- ιδανικά εποχής- εξασφαλίζετε πολλές βιταμίνες.
-Νοστιμίστε τη σαλάτα με μυρωδικά
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα μυρωδικά μπορούν να συνεισφέρουν στο γευστικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε δυόσμο, άνηθο, ρίγανη, θυμάρι κ.α.
-Προσθέστε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά
Ξεχωριστό τόνο στη σαλάτα μπορούν να προσφέρουν φρούτα και ξηροί καρποί. Εκτός από τη νοστιμιά είναι σημαντική πηγή βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.