Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η νόσος καθώς μια στις τρεις γυναίκες πάνω από 50 χρονων προσβάλλεται από αυτή
«Σιωπηλή επιδημία» χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες η οστεοπόρωση. Οι άνθρωποι τρέφονται χειρότερα και δεν ασκούνται. Σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, τα οστεοπορωτικά κατάγματα σημειώνουν συνεχή αύξηση. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι σήμερα, ο αριθμός τους εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά τρεις φορές.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι μισό εκατομμύριο Ελληνες ταλαιπωρούνται από τη νόσο, η οποία μπορεί να προληφθεί αν ακολουθήσουμε έγκαιρα ένα σωστό διατροφικό μοντέλο. Στην πρόληψή της μπορούν να βοηθήσουν δέκα βότανα, μεταξύ των οποίων το γνωστό σε όλους τσάι του βουνού.
Η νόσος του Πάρκινσον, μια ασθένεια του νευρικού συστήματος που προκαλεί διαταραχές στην κίνηση του σώματος, ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Τα θύματά της είναι συνήθως ηλικιωμένοι των οποίων η καθημερινότητα γίνεται πολύ δύσκολη μετά την εκδήλωση της ασθένειας.
Το τρεμούλιασμα, η ακαμψία, η βραδυκινησία και η αστάθεια αποτελούν τα βασικά συμπτώματα της νόσου, ενώ η εξέλιξή της συντελείται συνήθως σε πέντε φάσεις.
Στο πρώτο στάδιο τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στη μία πλευρά του σώματος, ενώ στο πέμπτο οι πάσχοντες χρειάζονται πλέον αναπηρικό καροτσάκι.
Η άσκηση, η σωστή διατροφή και η κατάλληλη ψυχολογική και φαρμακευτική βοήθεια μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να έχουν μια καλύτερη κλινική κατάσταση παρατείνοντας το προσδόκιμο ζωής τους.
Στο σημερινό τεύχος του «Εθνους – Υγεία» μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο του Πάρκινσον και παράλληλα να μάθετε ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.