Στην καθημερινότητά μας συμβαίνει να γινόμαστε μάρτυρες, τόσο μέσα από εμπειρίες άλλων όσο και μέσα από προσωπικά βιώματα, «παράξενων» … σεξουαλικών πρακτικών που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο και γι’ αυτό το λόγο δημιουργούν έκπληξη, φόβο αλλά και απορίες σχετικά με τα αιτία ύπαρξής τους αλλά και την επικινδυνότητά τους.
Γράφει ο Θάνος Ασκητής
Ως παραφιλία ορίζεται η συμπεριφορά κατά την οποία το άτομο, την περίοδο που έχει ολοκληρωθεί η εφηβική του ανάπτυξη, παρουσιάζει έντονες σεξουαλικά διεγερτικές φαντασιώσεις ή συμπεριφορές, κατά τις οποίες επενδύει ηδονιστικά είτε προς ένα άλλο άτομο (ανεξαρτήτως φύλου) ή ακόμη και προς άλλα σεξουαλικά αντικείμενα με αποκλειστικό στόχο τη σεξουαλική διέγερση.
Οι παραφιλικές συμπεριφορές συναντώνται στην πλειοψηφία τους στον ανδρικό πληθυσμό και προκαλούν σημαντική δυσφορία στο ίδιο το άτομο ή το περιβάλλον του καθώς και έκπτωση στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή σε άλλο σημαντικό τομέα της λειτουργικότητάς του. Έχει αξία να σημειωθεί πως καθώς κάποιες παραφιλικές φαντασιώσεις ή παραφιλικά αντικείμενα (για παράδειγμα σκηνές βίαιης συνουσίας ή γυναικεία εσώρουχα) είναι σεξουαλικά διεγερτικά για πολλά άτομα, η διάγνωση της παραφιλίας προκύπτει τόσο μέσα από την εκτίμηση της διάρκειας και της επανάληψης, όσο και της έντονης υποκειμενικής ενόχλησης ή της λειτουργικής έκπτωσης του ατόμου.
Κάποιες από τις κυρίαρχες παραφιλίες είναι η επιδειξιμανία κατά την οποία το άτομο αρέσκεται να επιδεικνύει επανειλημμένα τα γεννητικά του όργανα σε ανυποψίαστα και άγνωστα άτομα διεγειρόμενος από την έκπληξη, την αηδία και τον τρόμο του άλλου.
Ακόμη, η ηδονοβλεψία είναι η παραφιλική συμπεριφορά όπου η σεξουαλική διέγερση επιτυγχάνεται μέσω της παρατήρησης ανυποψίαστων ατόμων σε ερωτικές περιπτύξεις ή ακόμη σε στιγμές που γδύνονται. Στις παραφιλικές αυτές συμπεριφορές, το άτομο βιώνει τον οργασμό μέσω αυνανισμού ο οποίος τελείται κατά τη διάρκεια της παρατήρησης ή με την ανάκληση της πράξης αυτής στη φαντασία του, όταν είναι μόνος του.
Ο φετιχισμός αφορά τη σεξουαλική διέγερση που επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της χρήσης άψυχων αντικειμένων που σχετίζονται με το σώμα, όπως για παράδειγμα των γυναικείων εσωρούχων. Ο φετιχιστής διεγείρεται κρατώντας, χαϊδεύοντας, μυρίζοντας ή έχοντας στο οπτικό του πεδίο το φετίχ και όταν αυτό απουσιάζει μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα στη σεξουαλική λειτουργία, όπως για παράδειγμα πρόβλημα στύσης.
Άλλες παραφιλικές συμπεριφορές είναι η εφαψιομανία, όπου το άτομο διεγείρεται μέσω του σωματικού αγγίγματος και του τριψίματος σε ένα άλλο άτομο το οποίο δε συναινεί, αλλά και ο σεξουαλικός μαζοχισμός και σαδισμός, σεξουαλικές συμπεριφορές κατά τις οποίες ο πόνος, η ταπείνωση κατά τη διάρκεια της επαφής, ο εξευτελισμός, η υποταγή, η ψυχολογική και σωματική βία αποτελούν αποκλειστική πηγή διέγερσης σε αυτόν που υφίσταται ή ασκεί -αντιστοίχως- αυτή τη διαδικασία.
Η φετιχιστική παρενδυσία, αντικατοπτρίζεται στο άτομο που αρέσκεται να φορά ρούχα του άλλου φύλου, διαδικασία που του προκαλεί έντονη σεξουαλική διέγερση ακολουθούμενη είτε από αυνανισμό είτε από συνουσία. Η φετιχιστική παρενδυσία ξεκινάει από την παιδική ηλικία ή από την αρχή της εφηβείας όπου το άτομο χρησιμοποιεί τμήματα γυναικείας ενδυμασίας και εξελίσσεται βρίσκοντας το άτομο να ντύνεται εξολοκλήρου με γυναικεία ρούχα, στην ενήλικη περίοδο. Ο βασικός σεξουαλικός προσανατολισμός του ατόμου είναι ετεφυλοφιλικός, αλλά οι σχέσεις οι οποίες συνάπτει είναι περιορισμένες.
Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πως οι παραφιλικοί σπάνια αναζητούν θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάστασής τους εκτός κι αν αποκαλυφτούν με κάποιο τρόπο ή συλληφθούν. Επιλέγουν, μάλιστα, επαγγέλματα ή αναπτύσσουν χόμπι τα οποία τους φέρνουν σε επαφή με τα επιθυμητά σε αυτούς ερωτικά ερεθίσματα.
Ένα άτομο το οποίο βιώνει δυσφορία, άγχος, έκπτωση στη λειτουργικότητά του, δυσκολία στις διαπροσωπικές του σχέσεις αλλά και κοινωνική απομόνωση μέσα από την παρεκκλίνουσα σεξουαλική του συμπεριφορά, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό σεξουαλικής υγείας ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τόσο την ίδια τη συμπεριφορά όσο και τα συναισθήματα που αυτή του προκαλεί.
Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψιν το ψυχικό κόστος που μια τέτοια συμπεριφορά ενδέχεται να έχει στη σύντροφο του παραφιλικού ατόμου, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την αξία του να απευθυνθεί η ίδια σε ειδικό σεξουαλικής υγείας, διεκδικώντας έγκυρη ενημέρωση και γνώση αλλά και κατευθύνσεις για τη διαχείριση της παραφιλικής συμπεριφοράς.
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
&
Ευφροσύνη Φωτεινάκη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)
Η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και οι Δυσλειτουργίες της».
Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr