Όταν το άγχος προκαλεί σωματικά προβλήματα

Το συναίσθημα της ανησυχίας προκαλείται από τις αρνητικές σκέψεις και εικόνες που εστιάζονται στην αποφυγή μιας επερχόμενης απειλής που … μας φοβίζει.

Τα καθημερινά προβλήματα (π.χ. οικονομικά, εργασιακά, υγείας, αλλαγές) τείνουν να δημιουργούν ανησυχία, ευερεθιστότητα, αίσθημα κόπωσης, αδυναμία συγκέντρωσης,κενά στην σκέψη, μυϊκή ένταση και διαταραγμένο ύπνο. Ο εγκλωβισμός σε έναν διαρκή φόβο για μια επερχόμενη «καταστροφή» κάνουν την επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική ζωή να πάσχουν.

Αν τα συμπτώματά σας επιμένουν στον χρόνο, θα πρέπει να αναγνωρίσετε μέσα σας την αναγκαιότητα να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο (σε αντίθεση με την επικρατούσα, λανθασμένη και δυνάμει επικίνδυνη κοινή πεποίθηση, η αναζήτηση θεραπευτικής στήριξης αποτελεί ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας).

Ένας κύκλος συνεδριών γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ότι η ανησυχία σας δημιουργείται από τις ερμηνείες που δίνετε στα γεγονότα και όχι από τα γεγονότα αυτά καθαυτά, και θα μάθετε να σκέφτεστε με έναν μη-απειλητικό τρόπο, όπου θα κυριαρχεί η στάση «επίλυσης προβλήματος» και όχι η καταστροφολογία.

Πηγή: mednutrition

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *