Όταν τα βλέπουμε «σκούρα» στο σκοτάδι!

Παρόλο που όλοι μας τη νύχτα δεν μπορούμε να δούμε τόσο καλά όσο την ημέρα, η φύση έχει φροντίσει … ώστε να βλέπουμε ικανοποιητικά. Όχι όμως πάντα.

Αδυναμία προσαρμογής
Η ικανότητα των ματιών να προσαρμόζονται στο σκοτάδι ή στο ημίφως είναι ένα σημαντικό κομμάτι της όρασής μας. Όταν κάποιος έχει ικανοποιητική όραση την ημέρα αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα στο σκοτάδι ή σε χώρους με χαμηλό φωτισμό ή δυσκολεύεται να προσαρμόσει την όρασή του από το φως στο σκοτάδι, τότε παρουσιάζει νυκταλωπία. Η νυκταλωπία δεν είναι μια «απλή» δυσκολία σε συνθήκες ελλιπούς φωτισμού, αλλά μια «παράλυση» του μηχανισμού προσαρμογής του ματιού στο σκοτάδι, η οποία δεν επιτρέπει στους ασθενείς να δραστηριοποιηθούν. Για παράδειγμα, όλοι μας δυσκολευόμαστε να περπατήσουμε άνετα στο σινεμά, τα καταφέρνουμε όμως, όπως καταφέρνουμε και να εντοπίσουμε τις θέσεις μας ύστερα από ένα σύντομο χρόνο προσαρμογής. Όσοι όμως έχουν νυκταλωπία δεν μπορούν να τα καταφέρουν και συχνά «επιστρατεύουν» άλλες αισθήσεις προκειμένου απλώς να διασχίσουν το διάδρομο. Συχνά μάλιστα τα άτομα αυτά έχουν ατυχήματα, ιδιαίτερα σε άγνωστους χώρους, και αποφεύγουν συστηματικά κάθε είδους δραστηριότητα στο σκοτάδι.

Πιθανές αιτίες
Πρόκειται για ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να οφείλεται σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις του ματιού, με διαφορετική βαρύτητα κάθε φορά.
1. Κληρονομικές παθήσεις αμφιβληστροειδούς.
2. Έλλειψη βιταμίνης Α.
3. Καταρράκτης.
4. Γλαύκωμα υπό αγωγή με κολλύρια που συστέλλουν την κόρη του οφθαλμού.
5. Διαθλαστικά σφάλματα χωρίς σωστή οπτική διόρθωση.
6. Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς.

Θεραπεία
Η θεραπεία της νυκταλωπίας εξαρτάται από την αιτία της. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι από πολύ απλή, όπως νέα γυαλιά ή αλλαγή της θεραπείας για το γλαύκωμα, μέχρι και χειρουργική στην περίπτωση που οφείλεται σε καταρράκτη. Όσον αφορά στις κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, σε λίγα χρόνια αναμένεται η κλινική εφαρμογή γονιδιακής θεραπείας, η οποία ίσως καταφέρει να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Όταν η νυκταλωπία οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Α, χορηγούνται συμπληρώματα ή συνιστάται διατροφή πλούσια σε βιταμίνη.

Πηγή:myworld

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *