Ψάχνετε για έναν σύμμαχο κατά της υπέρτασης;

καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας από την Κίνα.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Soochow και Peking της Κίνας εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα των τριπεπτιδίων IPP και VPP που βρίσκονται στο γάλα όσον αφορά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης προ-υπερτασικών και υπερτασικών ασθενών.

Βρέθηκε λοιπόν πως τα συγκεκριμένα τριπεπτίδια οδηγούν σε μείωση κατά 4,8mmHg και 2,2mmHg στη συστολική και διαστολική πίεση αντίστοιχα. Όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία, καθώς η υπέρταση αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση σε ανεπτυγμένες χώρες.

Ακόμη και μία μικρή μείωση στην πίεση είναι ευεργετική για τον περιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο μηχανισμός μέσω του οποίου εκτιμάται ότι δρουν τα συγκεκριμένα τριπεπτίδια είναι μέσω βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και κατ’επέκταση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι το πλήρες γάλα καθώς και τα υπόλοιπα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το πλήρες γιαούρτι και το τυρί, εκτός από τα τριπεπτίδια αυτά μπορεί να περιέχουν κορεσμένο λίπος ή και αλάτι, συστατικά που είναι επιβαρυντικά για όσους πάσχουν από υπέρταση, συνεπώς συστήνεται να προτιμώνται light προϊόντα.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *