Τι είναι, πως θα την αντιμετωπίσουμε και κυρίως… πώς θα την προλάβουμε… Η οξεία γαστρεντερίτιδα ή αλλιώς τροφική δηλητηρίαση είναι, απλά, λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε μικρόβια και τις ουσίες που αυτά παράγουν (εξωτοξίνες). Τα μικρόβια (μικρόβια και ιοί) μεταφέρονται στις τροφές (από μολυσμένα χέρια, μολυσμένες επιφάνειες) και εκεί κάτω από την ανάπτυξη συγκεκριμένων θερμοκρασιών αρχίζουν να παράγουν ουσίες που ονομάζονται εξωτοξίνες. Η είσοδος των εξωτοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από την τροφή οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση ή αλλιώς οξεία γαστρεντερίτιδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα:
-εμετός
-διάρροια
-πυρετός, σε περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε διεισδυτικά βακτήρια όπως η Σαλμονέλλα.
Τροφές που μπορεί να ευθύνονται για την οξεία γαστρεντερίτιδα:
-Μολυσμένο νερό: Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των υπεύθυνων μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική οδός. Οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρχει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα υδρεύσεως.
-Κρέμα ή μαγιονέζα: Οφείλεται συνήθως σε μόλυνση της τροφής από σταφυλόκοκκο, που προέρχεται από τα χέρια ατόμων που προετοιμάζουν την τροφή πριν να σερβιριστεί. Ο σταφυλόκοκκος αφού μολύνει τη κρέμα πολλαπλασιάζεται και παράγει εξωτοξίνη, η οποία προκαλεί την οξεία γαστρεντερίτιδα.
-αυγά ή πουλερικά: Είναι γνωστό ότι όλα σχεδόν τα πουλερικά έχουν σαλμονέλλα. Οι σαλμονέλλες αυτές μπορεί να μολύνουν τα αυγά του εμπορίου και καταστρέφονται μόνο με τον έντονο βρασμό του αυγού (σφιχτό βρασμένο αυγό), ενώ στο μελάτο αυγό μπορούν να επιβιώσουν και να μεταδοθούν στον άνθρωπο που θα το καταναλώσει. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να μεταδοθεί από ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά.
-Κινέζικα εστιατόρια: με μολυσμένο ρύζι.
-Οξεία ιογενής επιδημική γαστρεντερίτιδα
Οι ιοί Rοta και Noro εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνοι για το 25% της οξείας γαστρεντερίτιδας που απαντά στα παιδιά τόσο στους χειμερινούς, αλλά ιδιαίτερα στους θερινούς μήνες. Δεν είναι όμως μόνο παιδική λοίμωξη, αλλά μπορεί να προσβληθούν ενήλικες και ηλικιωμένα άτομα. Η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται σε πολλά συγχρόνως άτομα που ζουν στην ίδια πόλη (επιδημία). Οι ιοί Noro είναι υπεύθυνοι για επιδημίες σε κρουαζιερόπλοια.
-Οξεία γαστρεντερίτιδα από Hamburger: Το μικρόβιο μεταδίδεται από ατελώς ψημένο κιμά που χρησιμοποιείται στα χάμπουργκερ και γι’ αυτό ονομάζεται «νόσος των χάμπουργκερ».
-Οξεία γαστρεντερίτιδα από ωμά θαλασσινά: Οξεία λοιμώδη γαστρεντερίτιδα μπορεί να παρουσιασθεί και από βρώση θαλασσινών, τα οποία έχουν συλλεγεί από θαλάσσιες περιοχές όπου εκβάλλουν λύματα πόλεων. Συνήθως τα ωμά αυτά θαλασσινά είναι μολυσμένα με παθογόνα κολοβακτηρίδια.
-Η διάρροια των ταξιδιωτών
Πρόληψη:
Βασική αρχή για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης είναι να τηρούνται ορισμένοι κανόνες υγιεινής.
– Τα χέρια πρέπει πάντοτε να πλένονται πριν από το φαγητό.
– Η τροφή που καταναλώνεται πρέπει να είναι πρόσφατα μεγειρεμένη, να μην διατηρείται σε θερμοθαλάμους εστιατορίων σε ακατάλληλες θερμοκρασίες (π.χ. 40 βαθμών), που είναι θερμοκρασίες επωάσεως των μικροβίων.
-Τα εστιατόρια πρέπει να είναι μεγάλης κατανάλωσης, ώστε οι τροφές να μην παραμένουν στα ψυγεία ή στους θερμοθαλάμους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-Το νερό πρέπει να είναι είτε εμφιαλωμένο είτε από υδραγωγείο το οποίο να χλωριώνεται τακτικά.
Θεραπεία:
-Σε οξεία γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε εξωτοξίνες μικροβίων δεν απαιτείται ειδική θεραπεία αλλά μόνο ικανοποιητική ενυδάτωση του ασθενούς. Συνήθως η οξεία γαστρεντερίτιδα υποχωρεί μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα.
-Αντίθετα αν ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, δηλαδή το διαρροϊκό σύνδρομο οφείλεται σε διεισδυτικά μικρόβια, πρέπει να αντιμετωπισθεί κατάλληλα με ενυδάτωση και αντιβιοτικά σε νοσοκομείο.
Πηγή: iatropedia