Στη χρήση των νέων τεχνολογιών για … την προάσπιση της υγείας του παιδικού πληθυσμού προσανατολίζονται επιστήμονες από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος το οποίο συντονίζεται από το Εργαστήριο της Ιατρικής Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στόχος αυτού του προγράμματος διασυνοριακής επιστημονικής συνεργασίας είναι η μείωση των προβλημάτων που προκαλούνται από την αύξηση της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ επίκουρος καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης.
«Μέσα από την ανάλυση και την στατιστική επεξεργασία των κλινικών και γενετικών δεδομένων στον παιδικό πληθυσμό, που σχετίζονται με παράγοντες κινδύνου για την μελλοντική εκδήλωση παχυσαρκίας, θα δημιουργηθεί ένα «προφίλ κινδύνου».
Στη συνέχεια θα γίνουν παρεμβάσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής καθώς και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, των δασκάλων και των ιατρών. Το έργο πρόκειται να αναπτύξει και να αξιοποιήσει σύγχρονες τεχνολογίες συνεργατικού διαδικτύου και υπηρεσίες σημασιολογικού ιστού, π.χ. θα χρησιμοποιηθούν μέσω διαδικτύου εργαλεία για την εξ αποστάσεως εκμάθηση, σενάρια, παιχνίδια και διαδραστικό υλικό κλπ», ανέφερε ο κ Μπαμίδης.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2013 και υλοποιείται με τη συνεργασία πέντε φορέων της διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Νοσοκομείο «Dr. Trifun Panovski» Μοναστήρι ΠΓΔΜ, Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών, Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου», Κέντρο Υγείας Health Home Gevgelija. Η πρώτη συνάντηση των φορέων που μετέχουν στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη.