Χάνει έδαφος το εμβόλιο του κοκίτη

Μετά από τρία χρόνια χρήσης το εμβόλιο για τον κοκίτη που χορηγείται στα μικρά παιδιά δεν είναι, πλέον, αποτελεσματικό … σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 15.000 παιδιά σε μια περιοχή Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου το 2010 είχε ξεσπάσει επιδημία της νόσου και είχαν πεθάνει 11 νήπια, ενώ είχαν μολυνθεί συνολικά πάνω από 8.000 άνθρωποι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κοκίτης μόλυνε ότι τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό, αλλά στη συντριπτική πλειονότητά τους τα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί πλήρως στην ηλικία των 8 – 12 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μέχρι 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί ένα παιδί, αν είχαν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια μετά την τελευταία δόση του εμβολίου, σε σχέση με όσα παιδιά η τελευταία δόση ήταν πιο πρόσφατη.

Οι επιστήμονες πάντως, εν αναμονή και νέων στοιχείων, τόνισαν ότι οι γονείς πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν στα παιδιά τους το εμβόλιο του κοκίτη, καθώς σίγουρα τα προστατεύει αποτελεσματικά για τα πρώτα δύο έως τρία χρόνια, ενώ γενικά αμβλύνει τα συμπτώματα όσων μολύνονται.

Ο κοκίτης, που ήταν πολύ πιο συχνός στο παρελθόν, προκαλεί ξεσπάσματα επίμονου βήχα, τα οποία διαρκούν έως δέκα εβδομάδες και, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να αποβούν μοιραία, ειδικά για τα νήπια. Η συνήθης αντιμετώπιση, πλην του εμβολίου, είναι τα αντιβιοτικά, με τα οποία μειώνονται τα συμπτώματα. Περίπου 30 – 50 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως μολύνονται από κοκίτη κάθε χρόνο και περίπου 300.000 άνθρωποι πεθαίνουν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *