Το περιεχόμενο των ψαριών … σε θρεπτικά συστατικά διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, την εποχή του χρόνου και το είδος του νερού που κατοικούν (αλμυρό ή γλυκό). Τα ψάρια του γλυκού νερού πέπτονται ευκολότερα από τα θαλασσινά αν και φαίνεται να έχουν μικρότερη θρεπτική αξία.
Γιατί να τα φάτε;
Τα ψάρια αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ευεργετικών λιπαρών όπως τα ω-3 λιπαρά. Εκτός, όμως, από ενέργεια τα ψάρια μας προσφέρουν σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για να ανταπεξέλθουμε στους έντονους και γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Ηρεμήστε τα νεύρα σας
Τα ψάρια αποτελούν πολύ καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα της Β3, Β12, Β6 και φυλλικού οξέος), μαγνησίου και ω-3 λιπαρών. Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ το μαγνήσιο βοηθά στην καλύτερη φυσική κατάσταση καθώς και στην απομάκρυνση της κούραση και της έντασης των μυών.
Τονώστε το ανοσοποιητικό σας
Η ένταση και η εξαντλητική δουλειά μας κάνει ευάλωτους σε ιώσεις και κρυολογήματα. Η βιταμίνη Α που περιέχουν ενισχύει τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων και αυξάνει την ανταπόκριση των αντισωμάτων, ενώ ο ψευδάργυρος φαίνεται πως ενισχύει την παραγωγή «αμυντικών» κυττάρων του αίματος.
Βελτιώστε τη μνήμη και τη διάθεσή σας
Τα ω-3 λιπαρά, που περιέχονται σε μεγάλο ποσοστό στα ψάρια, αποτελούν κύριο συστατικό των νευρικών κυττάρων. Μάλιστα έρευνες δείχνουν πως τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να δράσουν προληπτικά αλλά και θεραπευτικά μειώνοντας την εμφάνιση ή τα συμπτώματα κατάθλιψης σε πάσχοντες.
Πηγή: nutrimed.gr