Υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Ανησυχία επιδεικνύει η επιστημονική κοινότητα για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων … και την παρουσία τους τόσο στα τρόφιμα που καταναλώνουμε όσο και στην επαφή μας με φυτά που ενδέχεται να τα περιέχουν.

Ο καθηγητής Ν.Olea από το πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία τόνισε τον ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (Organochlorine pesticides – Ocs) που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Πού βρίσκονται;
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα αποτελούν τους κύριους φορείς μεταφοράς των υπολειμμάτων αυτών. Μάλιστα, στα σημερινά παιδιά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος καθώς εκτίθεται το στόμα τους (κύρια πηγή εισόδου στο σώμα) στα OCs γιατί παίζουν στη γη και στο γρασίδι και ακουμπούν πολύ περισσότερο από ότι ένας ενήλικας το έδαφος.

Οι κίνδυνοι
Τα OCs έχουν συσχετισθεί με ενδοκρινολογικές βλάβες γενετήσιου χαρακτήρα (πχ κρυπτοορχιδισμός, πρόωρη ανάπτυξη), ενώ έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα τοξικά για το νευρικό σύστημα. Τέλος, ορισμένες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο καθηγητής Ν. Olea καταλήγει ότι αν και μερικά OCs έχουν απαγορευτεί από ορισμένα κράτη χρησιμοποιούνται από ορισμένα άλλα θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *